Kongl.Myntet.

Då är vi mitt uppe i påsken och skriver idag påskdagen. I år blev det en lite anorlunda påsk, skippade helt enkelt det traditionella påskfirandet med påskbuffé och tillbehör. Istället har jag bara njutit av ledighet och det fina vädret. Det blev visserligen lite påskfrukost med sill och långt senare en ägg-toddy till “Plura på Sicilien” i går kväll, men där slutade påskfirandet för min del. Tog istället en tur till Stockholm för att titta på körsbärsträdens blomnningen i Kungträdgärden samt Skeppsholmen (Kastellholmen) där det lapades sol halva påskafton, riktigt sommarväder!

Senare blev det libanesisk “påskbuffé”. Dagen avslutades på en uteservering vid NorrMälarstrand. Måste säga att denna påskafton var minst lika trevlig som en mer traditionell.

Det blev ytterst lite numismatik i går och det i form av Kungliga Myntet på Kungsholmen som jag passerade. Det var här, inte långt från Stockholms Stadshus som våra svenska mynt präglades under perioden 1850-1973. 1974 flyttade myntverket till Eskilstuna och för några år sedan (2008) lämnade tillverkningen Sverige och flyttades över till Finland.

Vill du läsa mer om Kungliga Myntet på Kungsholmen så rekomenderas boken Kungliga Myntet 1850-1950 av Torsten Swensson där myntverkets första 100 år i Stockholm avhandlas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *