MISAB 11 – Möckelsnäs Herrgård

Igår gjorde jag ett litet smålandsbesök. Vi var väl cirka 30-35 samlare som tagit oss till Möckelsnäs Herrgård. Anders Stams pollettauktionen var huvudattraktionen, men både väder, herrgård och omgivande natur gav extra plus i kanten. Mörkaste Småland måste ligga någon annanstans än i området Växjö – Älmhult!

Själva auktionen var riktigt trevlig. Priserna både upp och ned. De äldre brukspolletterna i mässing och koppar gick bra medan mer moderna 1800-talspolletterna i många fall gick för utropspris eller strax däröver. De två polletter som det pratats mest om före auktionen, katalogens omslagspollett Avesta 1/2 dagsverk 8 öre och WEGET-polletten gick båda riktigt bra. WEGET stannade inte föränn vid 17500 och den perforerade dagsverkspolletten slog svenskt pollettrekord och klubbat pris blev 22000 + provision.

Totalt såldes 4700 polletter fördelat på 608 lots, vilket medför att många riktigt stora lots såldes. Dyrast blev en lot med 228 Göteborgpolletter för 16000. Auktionen startade 1130 och var avklarad runt 1500, exklusive en timmes lunch var effektiv auktionstid inte längre än 2,5 timme. Lunchen bjöd MISAB på. Hur stor omsättningen blev vet jag inte men skulle tippa på mellan 0,5 till 0,7 miljoner kronor.

Själv fick jag med mig ett tiotal äldre kopparpolletter från Möckelsnäs. Kanske inte de två bästa av inköpen men två som jag är mycket nöjd med.

Den rara Willingsberg polletten kanna öl (ex Svensson) och en dagsverkspollett från Andrarums Alunverk där en 1 ÖrKM 1724 använts som pollettämne. 1 ÖrKM har en gång legat mig varmt om hjärtat och gör det i viss mån fortfarande.

Nu var inte dagen slut med auktionen. Efter auktionen blev jag hembjuden till SNF:s ordförande på en bit mat och en liten myntdiskussion. Jag fick se en mängd felpräglingar och avvarter som jag aldrig tidigare ens hört talas om. Hade det inte varit så att jag hade 15 mil till övernattningen i Borås, hade jag nog fortfarande varit kvar i Småland och tittat på fantastiska mynt!

Det var ett mycket bra initiativ av MISAB att anordna en liten specialauktion utanför det ordinarie auktions-programmet. Jag åker gärna ut i landet igen för en mindre MISAB auktion!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *