Greifswald

Besittningsmynt är intressanta, kontramarkeringar också. Bland de svenska besittningsmynten finns det ett antal kontramarkerade mynt. Mest kända är väl de från S:t Barthélemy, den svenska kolonin 1784-1864. Under flera år kontamarkerades olika, icke svenska, mynt med en krona. Karl XI och Karl XII silvermynt allt från 5 öre upp till 4 mark kontramarkerades i december 1705 i Riga. Kontramarkeringen denna gång var ett krönt XII-monogram. Den första omgång kontramarkeringar gjordes på 1690-talet av 1/48 taler från Pommern. De som kontramarkerades var mynt med extra hög silverhalt. Fyra olika orter finns för dessa kontramarkeringar: Anklam, Greifswald, Stettin och Stralsund.

Utöver dessa kontramarkering finns ytterligare några mycket rara ryska dito (Jefemki präglingar) på svenska större silvermynt

Vad gäller de tyska kontramarkeringarna så har i Stralsund och Stettin andra besittningsmynt präglats. Men dessa kontramarkerade 1/48 taler är de enda mynt som finns från Anklam och Greifswald. Jag har bjudit på ett antal genom åren men tyvärr alltid varit underbidder, senast på MISAB 7 där en luckfyllare såldes.Både det underligande myntet och kontramarkeringen var i kvalitet 1? (kanske t.o.m. 1?/2). Riktigt roligt när man kan lägga en kontramarkering från Greifswald, denna “nya” myntort, i samlingen. Extra trevlig är att några bekanta är bosatta just i Greifswald. Nästa gång vi får tyskt besök får jag visa upp ett speciellt mynt!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *