Torsk på Tallinn…

Är precis hemkommen efter en tripp till Tallinn. Jag älskar Tallinn och har säkert varit där sju åtta gånger sedan murens fall. Första besöket var kort efter Estonias undergång. Blev förälskad i staden direkt, en härlig blandning som jag då skulle vilja beskriva som en skön mix av en grå betongförort till Moskva och Visby en härlig sommardag! De första besöken innbar också flera myntinköp. Både i antikaffärer och av “babushkor” på torget gick det att köpa trevliga kopparmynt GIIA i bra kvalitet till förmånligt pris. På senare år har dock priset gått upp och kvaliten ner. För några år sedan upptäckte jag Haljak auctions och där har det blivit flera inköp även om jag aldrig besökt auktionerna “live”. Kanske blir premiären nu till hösten? Förutom Haljak har jag knutit kontakt med några samlare i Tallinn med omnejd. Både samlare som haft besittningsmynt till salu och samlare som samlar svenska mynt. Även om syftet med Estlandsresan var att fira en släkting som nyligen fyllt år medförde helgens visit att några svenska mynt lämnade och några nya införlivades till samlingen! Inga märkvärdigheter åt något håll men det är alltid trevlig att träffa en “nätkontakt” live.

Naturligtvis blev det ett besök på Olde Hansa, denna gång inomhus eftersom vädret inte var riktigt anpassat för att sitta ute… Förra helgen var det tydigen 30 grader i Tallinn, denna helg hade kvicksilvret mer än halvarets…

Tallinns tidigare namn var Reval. Reval var den första besittningen där det präglades svenska mynt. Myntpräglingen i Reval varade från Erik XIV (XIIII) till Karl XI och första respektive sista präglingsår är 1561 och 1681.

I veckan landade senaste lagerlistan från Hamrin&Svahn (lista #44 !) alltid lika spännande och se vilka varianter och typer Christian har till salu. Annars går väl myntsamlandet nu in lite på halvfart. Visst finns det alltid mynt och polletter att köpa inte minst på nätet, men för övrigt brukar sommaren var relativt lugn. Enda upphetsningen över sommaren är Olofström-mässan, en mässa som jag dock aldrig fått tillfälle att besöka.

Jag får också passa på att gratulera Finska Numismatiska Föreningen på 100 års dagen, även om jag är en vecka för sent ute.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *