Tji pluring i pluskan?

Kom precis hem efter en föreningskväll på Banérgatan. Idag hade SNF besök från Göteborg, Theodor Hassel, som mycket passande pratade om just myntningen i Göteborg. Ett mycket intressant föredrag om den myntning som skedde 1609-1611 och som huvudsakligen bestod av mynt i valören ett öre.

Igår stod bankomaterna stilla under en liten stund, vilket naturligtvis blev en förstasides nyhet på kvällspressens nätsidor. Hur mycket påverkar då detta avbrott dagens samhälle? Troligen bara mycket marginellt?

En DN-enkät i går med över 16000 respondenter visar att 62 procent hade under 100 kronor på fickan och att 36 procent hade ”tji pluring i pluskan”. Nu kanske man inte ska ta nät-enkäter på fullt allvar, tror att vi som svarar har en tendens att överdriva ”allt” eller ”inget”. Men tycker ändå att enkäten ger en fingervisning om det kontantlösa samhälle vi är på väg emot där kanske både mynt och sedlar snart helt spelat ut sin roll som betalningsmedel. Hur mycket som fanns i det andra facket i ”pluska”, det fack där kontokortet förvaras visar inte enkäten. Om sanningen ska fram så tror jag att vi aldrig tidigare burit på oss mer pengar än idag. Särskilt just igår eftersom det bara är några dagar sedan lönen utbetalades och lika många dagar kvar till dess räkningarna ska betalas.

Det kontantlösa samhället fick dottern också uppleva i april när hon skulle sälja maj-blommor i kvarteret. Säkert 2/3 köpte inte blommor med motiveringen att det inte fanns kontanter hemma. Nu tror jag att detta bara är halva sanningen… Hur-som-helst var hennes bedömning att det var värre i år än förra året. Jag får väl installera en ”Swisch-App” på hennes telefon nästa vår!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *