Fürth 1632

Oj vilken hagelskur som drog förbi i torsdags. Alla blommorna i trädgården for riktigt illa och det blir till att byta skärmtak på uteplatsen då det också tog rejält med stryk…

Som myntsamlare i största allmänhet är det alltid roligt att lägga en ny ”svensk” myntort till samlingen. Härom veckan var det Greifswald och nu finns även Fürth i samlingen.

Det finns många sätt att samla mynt. När man pratar med andra samlare finns en tendens att samtalet ofta glider in på kvalitet, raritet och pris. Jag tycker att det finns många andra kvaliter (sic!) på myntsamlandet. Jag samlar relativt brett bl.a. rikssvenska mynt och besittningsmynt i lägre valörer. Kvaliten har viss betydelse men viktigast är att myntet är tydligt och att detaljerna går att urskilja någorlunda bra. Samlandet styrs också av tillfälliga nycker eller vad som bjuds ut inom mitt samlarområde. Ett exempel är ”svenska” dropp-kopeker från Novograd, som jag bara ”måste ha” efter att ha läst Per Larssons bok i ämnet. En annan orsak kan vara att objektet kommer från en plats som jag besökt. En tredje att jag upptäckt att det finns en massa varianter ett speciellt år, skillingmynt 1824!

Naturligtvis är det i hög utsträckning ”börsen” som styr samlandet. Men det hindrar mig inte från att ibland ”fastna” för mynt i riksdalervalör eller i toppkvalitet!

Tycker Fürth myntet bra stämmer in på mitt samlande. En ny myntort, en svår besittning som sällan bjuds ut, där det i princip bara är aktuell valör som är möjligt att införskaffa. Kvaliteten är OK även om naturligtvis perforeringen stör. Men inte minst, jag visste inget alls om Fürth. Tack vare myntet har jag läst på lite om Fürth och det år då ”svenska” mynt präglades där. Jag har upptäckt att jag mer och mer intresserar mig för kringuppgifter kring mynt och själva objektet därför i många fall blir sekundärt.

Fürth myntet fick mig också att fundera på vilka andra besittningar jag saknar i samlingen, det visade sig vid en genombläddring av SB-boken att det är några stycken… I SB-boken finns också en karta över var besittningsorterna var belägna. Många är som bekant från Tyskland och då särskilt de norra delarna. Vilket fick mig att tänka på att snart är det semester. Kanske skulle man under täckmanteln ”sol, bad och shopping” lyckas få medresenärer på en sådan tripp? En tripp som sedan ”av en händelse” medför att även ett antalet forna besittningar ”råkar” passeras! Det är fortfarande några veckor kvar till augusti och en hägrande ledighet…

Nu är det sommar på riktigt. Titta gärna in på bloggen även under sommaren. När andan faller på och något ”numismatiskt” rör sig i mitt huvud, ska jag försöka göra inlägg. Får också passa på att önska alla en riktigt bra sommar!

Ingemar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *