För bra för att vara sant?

Det finns ett uttryck som ofta använts när det gäller annonser på internet “Om något låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det…”. Folk köper förstahands kontrakt på lägenheter för en spottstyver, ett okänt resebolag säljer resor till New York för en kostnad inte större än en tågresa Stockholm Malmö etc. Samma sak har hänt en och annan gång när det gäller myntförsäljningar på nätet. Jag har sett flera 20 kronor i guld som sålts för ungefär halva guldvärdet. Gemensamt för alla dessa typer av försäljningar är att säljaren vill ha hela beloppet i förskott och sedan har (naturligtvis) både säljaren och varan gått upp i rök…

Om beloppet inte är allt för högt kan det ändå vara värt att chansa! I början av veckan hittade jag en krona 2012 på eBay priset var högt för en modern krona 4.50 USD (32 SEK). Det höga priser kompenserades med att säljaren skickade myntet portofritt! Nu samlar jag i allmänhet inte kronor från 2012 och i synnerhet köper jag dom inte för 32 kronor på nätet… När jag bläddrade igenom nya objekt på eBay var det ändå något som fick mig att fastna för annonsen med kronan 2012. Trots att det bara var en miniatyrbild av detta ointressanta mynt som visades i listan var det något i mitt undermedvetna som fick mig att klicka fram annonsen. Den större bilden i annonsen avslöjade direkt vad mitt undermedvetna sett. På myntet stod det “VÅR HORKARL TILL KUNG”. Det var nidmyntet som blev känt förra hösten som nu bjöds ut till försäljning. Naturligtvis fattade jag misstanke, men att kunna köpa en förfalskning där den enda kända försäljningen slutade på ett mycket högt belopp för 32 kronor medförde ett blixtsnabbt köp!

Idag anlände myntet och mina farhågor besannades direkt, det var en helt vanlig krona 2012 som kom med posten. Nu sålde inte säljaren myntet uppsåtligt, säljaren hade lånat en bild när han skulle lägga ut kronan 2012 och av en slump råkade det bli en bild på just “horkarlsmyntet”… Naturligtvis fick jag pengarna tillbaks direkt men även om jag inte fått det så tycker jag 32 kronor är billigt för ett blogg-inlägg (inlägget om Bellmanstafetten kostade mig betydligt mycket mer, även om priset då inte var i kronor…)! Jag fick dessutom en tillfällig adrenalinkick, vilket fynd jag kanske gjort till kuriosasamlingensmiley

Jag tycker vi alla ska ha uttrycket “Om något låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det…” i bakhuvudet. Hade jag betalt ett par tusen för myntet (vilket jag iofs aldrig skulle ha gjort) och säljaren blåst mig hade det inte varit roligt…

INGEMARS MYNTSIDA>>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *