Förarbete…

Om precis två veckor pågår MISAB 12 för fullt. Katalogen har anlänt och stora bilder finns utlagda på webben. Jag tror att vi är många som just nu är inne i förberedelsefasen inför auktionen. Vi vill alla ha gjort vår läxa till den 19-20 då auktionen går av stapeln. Totalt är det cirka 1800 lots som ska säljas, auktionen lär gå i ett rasande tempo!

Förarbetet är viktigt. Vilka objekt saknas i samlingen och vilka MISAB objekt skulle kunna fylla dessa luckor? Nu vet vi alla som har varit på auktion att en auktion inte alltid är helt förutsägbar. För några år sedan hade jag tänkt komplettera min Christina samling med ett antal mark mynt. Utropen var humana och jag hade väl lagt limitar på runt tre gånger utrop. Fick inte med mig ett enda mynt… det gäller så att säga att ha alternativ om de mynt man siktat in sig på blir för dyra. Efter en auktion är det alltid lätt att vara efterklok. Jag skulle inte satsat allt på Christina utan haft alternativ bland polletter och medeltidsmynt vilka gick runt utrop på samma auktion…

Mitt upplägg brukar vara att kategorisera de objekt jag skulle vilja ha på en auktion och som saknas i samlingen i tre grupper. 1) Mynt som jag verkligen vill ha och som jag är beredd att strida för 2) Objekt som är värda att vara med i budgivningen på, och 3) Objekt som bör köpas om de går för utrop eller strax däröver. Men det finns fler dimensioner/ (problem) med att vara på en auktion, plånboken är ett… Naturligtvis finns en budget för vad jag kan handla för, även om jag är beredd att gå en bit över budget är det den en klar begränsning. Även att auktionen innehåller 1800 utrop blir en dimension att ta hänsyn till i förarbetet. Om det skulle vara ett Carl XIV Johan mynt som tillhör kategori (1) och som jag vill strida för måste det finnas kvar “kulor” till det utropet, trots att jag inte vet om det kanske är fem personer som har samma tanke och min kvarvarande budget bara räcker halvvägs… Och när jag nu inte hade en chans på Carl XIV Johan myntet kanske jag skulle ha gått över limiten på ett annat kategori (1) objekt, Johan III myntet vilken jag var underbidder på…

Det är väl just alla dessa prioriteringar över hur budgeten ska disponeras för ett så lyckat resultat som möjligt på auktionen som är vår gemensamma huvudvärk så här veckorna före auktion. Gneta på och gör läxan så kommer du säker att gå hem nöjd från MISAB 12!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *