Samling Nils J. Lindberg

Denna snöiga… 6 november hade jag förberett ett blogg-inlägg om en dimmig dag för nästan 400 år sedan… Det inlägget får vänta ett år. Dagens stora nyhet står MISAB för!

Myntauktioner i Sverige har fått förtroendet att sälja den finske storsamlaren Nils J. Lindbergs omfattande typsamling av svenska mynt, inklusive Åbo-myntningen.

Jag hade förmånen att träffa Nils för drygt ett år sedan. Två Lindbergska uttryck från Helsingsforsbesöket har etsat sig fast hos mig. “Ping-pong”-samlare, det vill säga samlare som köper och säljer objekt. Nils har varit allt annat än en “ping-pong”-samlare. Många av de mynt som MISAB nu kommer att sälja har alltså befunnit sig utom räckhåll för andra samlare under en mycket lång tid.

Det andra uttrycket är “varje samling har sitt flaggskepp” vilket naturligtvis ska uttalas på härlig finlandssvenska! Samlingens “flaggskepp” är riksdalern 1633 som också avbildas på framsidan av det utskick som kom från MISAB idag (klicka på bilden för att hämta broschyren från SNF:s hemsida). Ett mynt som varken är det svårast eller dyraste myntet i samlingen. Att just riksdalern 1633 är “flaggskeppet” i samlingen motiverades med kombinationen kvalitet, svårighetsgrad och den mycket fina proviens-kedja som myntet har.

Vilket är ditt “flaggskepp”? kanske dags att ta sig en funderare!

Även om jag spelar flera divisioner under Lindberg kommer jag naturligtvis att åka till Stockholm på senvåren nästa år och närvara när den första delen av samlingen säljs. Förhoppningsvis får jag med mig åtminstone något enklare objekt med den mycket fina proviensen Dr. Nils J. Lindberg, Helsingfors.

Jag får gratulera MISAB till ett riktigt prestigeuppdrag!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *