Köpa mynt i Sverige eller utlandet?

Under några år har det varit riktigt fördelaktigt att köpa svenska mynt i utlandet. Både dollar, euro och pund har haft relativt låga kurser, särskilt dollarn. Under de senaste åren har det varit riktigt billigt i USA. Nu har dollarna stigit rejält och tangerar i princip 9 kronor strecket, vilket är den högst nivån sedan 2009. Dagens situation liknar lite den 2008-2009 då dollarn på knappt ett år gick från under sex kronor till 8,50.

Dagens noteringar är $ 8.96 (6,82/6,53), € 9,41 (9,20/8,90), £ 11,98 (11,62/10,73) inom parantes har jag angivit noteringar sex respektive tolv månader tillbaks. För två år sedan när jag var i London var köpkursen för pund på växlingskontoret i Stockholm under 10,00 och då ska man betänka att det stora växlingskontorets säljkurs ofta ligger 4-7 procent över den officiella kursen.

Det har alltså på ett år blivit 37 procent dyrare att köpa för dollar, vilket naturligtvis minskat fyndchanserna åtminstone om man ska se till dollarkursen. Sedan kanske inte alltid kunskapen om svenska mynt är den bästa “over there” varför fynd ändå kan göras!

Det är spännande att handla i utlandet via internet, men ska du göra det ska du betänka att köp utanför Eurozonen är momspliktiga. Ska du betala moms kan även tullavgifter och andra skatter och avgifter tillkomma. Sedan kan också betalningen kosta en slant. IBAN-betalningar inom EU får inte kosta mer än motsvarande transaktion inom landet (ett par kronor), men utanför EU tar bankerna ut helt andra avgifter. Det finns andra betalningsinstitut förutom banker men min erfarenhet är att det är att det är dyrt att skicka pengar till utlandet med dessa. Paypal är ett ytterligare alternativ och kanske det vanligaste vid köp på olika internetsiter. Paypal är gratis för köparen men säljaren får betala några procent, vilka han eller hon ofta lägger över på köparen…

Om det troligen just nu är mest fördelaktigt att köpa mynt i Sverige gäller naturligtvis det omvända om du ska sälja, i USA kan du troligen få riktigt bra när slutpriset i dollar ska omräknas till kronor!

Trevlig helg!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

ps På tal om hög dollarkurs, plåtmynten i USA verkar gå riktigt bra Stack´s Bowers Galleries i USA (auktion 9-10 januari)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *