Anno MM:X4

Ett för min del mycket bra mynt- och pollettår avslutas snart. De senaste julhelgerna har jag försökt att sammanfatta det år som precis passerat. Brukar förbereda mig i god tid, så blev det inte i år… Det blir därför en högst personlig och snabbt nedtecknad tillbakablick.

MISAB förärade oss 2014 med tre auktioner förutom de två ordinarie en tredje den 17 maj på underbara Möckelsnäs Herrgård. Jag besökte alla tre auktioner 2014 och kan nu lägga 12 besökta MISAB auktioner till mitt CV! Det kommande året övertrumfar MISAB årets auktionsutbud! vi myntintresserade har 2015 att se fram emot inte mindre än fyra auktioner, bland annat del 1 av Nils Lindbergs typsamling svenska mynt. Besöket på Möckelsnäs gick fort. Lång resväg, visning och auktion innebar att jag och flera andra helt missade omgivningarna. Detta rådde vi bot på några månader senare när Möckelsnäs åter besöktes. Det var faktiskt på Möckelsnäs, för många många år sedan, som de första ideérna kring SNF´s auktionsbolag föddes. Många år senare blev MISAB verklighet. I samband med denna mynthelg besöktes naturligtvis MISAB´s “huvudkontor” som passande nog är beläget inte långt från Möckelsnäs!

SNF´s årsmöte 2014 ägde rum i Lund. Förutom Lund besöktes även Landskrona där den rara 2 marken visades upp. Utöver den kända typen finns stampar som påvisar att ytterligare en typ präglats, ett avslag av denna andra typ fanns också att beskåda. Någon gång under 2014 fick jag också höra att plåtmynt präglats i Landskrona??? om detta är en skröna eller om jag bara var en ouppmärksam lyssnare vet jag inte? Några plåtar från Landskrona är inte kända. Vet du något mer om dessa får du gärna höra av dig!

Myntboken firade 45 år. Både glädjande och hemskt, särskilt med tanke på att jag fick en av de allra första utgåvorna i julklapp, när den var ny…

Det blev aldrig något FriMynt för min del 2014 och när jag tittar i backspegeln så var det faktiskt bara Märsta mässan som jag besökte, 2015 får det bli bättring på mässfronten. Internet i all ära men det är i verkligheten och på mässor som man lär sig något om vår hobby..

Rekordmånga objekt hittat till samlingen 2014. Tror att det blev ganska jämnt mellan mynt och polletter med litteratur på en klar tredjeplats. Det har blivit många köp runt om i världen via internet. Kanske inte det mest långväga inköpet, men det mest oväntade gjordes från Tirana i Albanien. En riktigt rar typ av Gustaf II Adolfs koppar mynt. Var lite osäker på köpet och trodde nog inte att något mynt skulle anlända. Men där hade jag helt fel, fem dagar senare låg myntet i en oförsäkrad försändelse i brevlådan! Mina inköp har främst gjorts på olika auktioner både i Sverige och utomlands, mycket som sagt via nätet, en del privat…

Efter ett mycket inspirerande besök på “Sundsvall 42” i oktober (långt från myntvärlden även om jag besökte ett intressant föredrag av Riksbanken) kom jag hem med flera ideér. Testade en metodik under en workshop “Getting Things Done” vilket resulterade i flera visioner och steg för att nå dit… En “visionslista” handlar om mynt! Ett annat mål rörde den hobby som mynten nu fått konkurrens av, löpning. Efter att “ha suttit i princip still i 25 år” började jag motionera, “kors-i-taket” för att citera en släkting!!!

Som sagt, det blev inte så mycket till sammanfattning av 2014. Jag ska dock försöka bättra mig när det gäller 2015! Nu återstår bara att önska Er alla en riktigt bra Nyårsafton och därefter ett riktigt bra 2015! …själv ska jag bara ut och avverka årets sista löprunda, innan champangen och andra onyttigheter med välbehag ska inmundigas…!!!

GOTT NYTT ÅR!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *