Mässan i Märsta!

Det har varit lite segt på den numismatiska fronten för min del sedan årsskiftet. Men idag tog jag en tripp till den välbesökta och välarrangerada myntmässan i Märsta och fick en nytändning. Denna gång var mässan en helt ny upplevelse för mig, eftersom jag denna gång tillsammans med en kompis hyrt ett bord.

Förra året bestämde jag mig för att det var dags att sortera upp i samlingen. Alldeles för många “hyllvärmare” befinner sig där just nu. Vilket är resultatet av många års samlande samt att fokus på samlandet förändrats ett par gånger genom åren.

En fördel med att ställa ut är att samlingen måste gås igenom för att plocka fram mynt som ska avyttras. Jag har påbörjat inventeringen med 1. mynt som tillhör samlingen 2. mynt som pga. kvalitet/variant kanske ska tillhöra samlingen och 3. mynt som definitivt är dubbletter. En hastig genomgång av mynten i bankfacket tidigare i veckan resulterade i en bedömning att över hälften av mynten i “samlingen” är att betrakta som mynt utanför samlingen och då är inte massvara inräknad… En balans som inte är sund eftersom jag har inställningen att mynt i samlingen ska intressera mig.

Mässor är alltid roliga och denna gång var särskilt rolig. Eftersom jag inte bara var en “anonym” köpare fick jag många ansikten på olika “alias” från auktionssiterna och inte minst träffa flera besökare av Bloggen och Myntsidan “face-to-face”, mycket trevligt!

Jag kan rekommendera alla att någon gång själv ställa ut. Ett tips för dig som ska ställa ut för första gången är dock -Börja sortera ut mynten i tid! Trots “oceaner” av tid för min del under julhelgen, har jag tillbringat de senaste nätterna med att plocka ut det som skulle säljas och prissätta dessa objekt…. Vilket inte alltid är så lyckat som säljare eftersom det “fem-i-tolv” ofta blir missar både i kvalitet och raritetsgrad, med andra ord riktiga fyndchanser för köpare!

Hur gick då mässan för min del? Jag är klart nöjd då flera av mina mynt/polletter/medaljer hittade nya ägare! Inköpen till den egna samlingen blev dock noll. Det blev bara ett litet “tröstköp” och det av min bordskamrat. Köpen får komma senare i år kanske på 3 x MISAB eller på Frimynt i Helsingborg. Måste säga att det nog är rekord i evenemang den kommande våren. Förutom de redan nämnda auktionerna och mässan anordnas myntmässor i Göteborg, Borlänge och kanske även i Östra Tollstad och flera auktioner bl.a. av Philea i maj (alla evenemang hittar du i min AGENDA!). Fick idag också bekräftat att det blir en myntmässa på hotell Sheraton i Stockholm den sista lördagen i februari, återkommer med tider och mer information så snart jag har fått det.

Sammantaget är jag mycket nöjd med dagen. Får i den kommande veckan utvärdera mässan tillsammans med min bordskamrat och kanske blir det repris (då bättre förberedd…) nästa år!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

ps. Naturligtvis skulle jag med detta inlägg också lagt till några bilder från mässan, men måste erkänna, vilket min sambo kan intyga, att jag är en dålig fotograf som ofta har med mig kamera men allt för ofta glömmer att ta bilder… ds.

Leave a Reply

Your email address will not be published.