Våra nya mynt och sedlar!

Idag presenterade riksbankschefen Stefan Ingves våra nya mynt och sedlar. Sedlarna kommer att introduceras i oktober (20, 50, 200 och 1000 kronor) och sedlar och även mynten (1, 2 och 5 kronan), i oktober nästa år.

Klicka på bilden för att komma till Riksbankens information!

Den nuvarande mynt och sedelserien, förutom 10 kronan, kommer att avvecklas 2016-2017. Den 30 juni 2016 blir 20, 50 och 1000 kronors sedlar ogiltiga betalningsmedel och den 30 juni 2017 tas övriga mynt och sedlar ur cirkulationen.

Förändringen av sedelserien är delvis initierad för att öka säkerheten på sedlarna. På Riksbankens hemsida kan du läsa mer om sedlarna och se bilder av både sedlar och säkerhetsdetaljer på dessa. Mynten får förutom en helt ny design även en halverad vikt.

Nu har jag hunnit bläddra igenom katalogen till MISAB 13 lite mer ordentligt. Som vanligt är det mycket bred representation av svenska mynt som kommer att säljas. Kanske saknas de riktiga stänkarna, de som har utrop +100, men jag tror ändå att något mynt kan passera hundra gränsen. Den som vill köpa riktigt dyra mynt behöver inte vänta så länge, redan i maj kommer första delen av Lindbergs samling ut och då kommer säkert många mynt att ha utrop över 100 och stor chans finns att något av dessa passerar 500 innan klubban faller. För den som är intresserad av olika typer/varianter bland småmynt är MISAB 13 ett riktigt eldorado. Både de rikssvenska och de från besittningarna finns en mängd riktigt svåra mynt betecknade R och XR.

Mitt favoritmynt vid den första lite noggrannare genombläddringen är #568 en 2 mark (15)61 från Reval! Representerande det första årtalet för eran med besittningsmynt och dessutom den högsta valören fram till Gustaf II Adolfs myntning.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *