Philea auktion 2 maj!

Intresset för mynt och numismatik är idag säkert större än på länge. Visst hade norska intressen en stor del i MISAB:s succéauktion för en månad sedan. Men “det behövs två för att dansa” och bakom varje rekordnotering fanns naturligtvis en “underbidder” som drev upp priset i jakt på det utbjudna objektet.

Vi var säker många som gick mer eller mindre lott-lösa från senaste auktionen, men nu får vi en ny chans hos Philea/ Myntkompaniet den 2 maj. Myntkompaniets auktion erbjuder ett brett utbud med svenska mynt allt från medeltid och framåt. Dessutom finns det säkert många utländska objekt av intresse. Det senaste året har flera toppnoteringar noterats på Philea både vad gäller norska, danska, ryska och kinesiska mynt. Dock kan jag för lite om det utländska materialet för att kunna uttala mig om det, men bäst denna gång förefaller en mycket stor rysk avdelning vara med bland annat #469 en Avesta kopek 1791 (vilket naturligtvis ska vara 1787). På Phileas hemsida finns både katalogen i PDF att ladda ned och en on-linekatalog med stora bilder!

Ett litet påpekande: # 147 är ingen felprägling utan ett tyskt försök att göra om en svensk femma till en tysk femmark. Säkert hundratusen femmor fick denna omilda behandling och användes sedan i tyska automater, med stor vinst för användaren! Se tidigare blogginlägg.

Sammantaget en auktion som passar mig mycket bra och om jag inte åker till Stockholm den 2 maj, kommer det säkert att bli ett antal skriftliga bud!

Slutligen kan jag bara konstatera, att vara auktionist inom myntområdet idag måste vara ett drömjobb, med den efterfrågan och prisbild som just nu råder!

ps Om texten ovan inte är helt sammanhängande kan det bero på att jag ägnat hela dagen, sedan tidig otta, åt att analysera regeringens VÄB. Kanske inte den mest upphetsande läsningen som finns och just nu snurrar bara en massa siffror i mitt huvud. Eller som en kollega uttryckte det “- jag fattar inte hur du är funtad…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *