Trevlig Valborg!

Som vanligt på Valborg riktigt aprilväder… Visserligen sol och ingen nederbörd men en “isande gråkall vind”. Nu är det högsäsong myntbranschen med i princip aktiviteter varje helg. Närmast på tur står Myntkompaniet/ Phileas myntauktion (8) på lördag med många trevliga objekt. Särskilt den ryska avdelningen bör den som är intresserad av ryska mynt besiktiga! Hade planer på att åka in till Philea på lördag, det blir en resa till huvudstaden dock inte till Svartensgatan på Söder. Får lägga en handfull anbud istället. Anbud går att lägga direkt på Phileas hemsida (aktuellt startbud uppdateras dagligen) eller via Numisbids. Misstänker att det vid många bord kommer att talas ryska på lördag!

Har nu hunnit läsa boken om “kulturarvstjuven” ordentligt. Den innehåller relativt mycket om mynt och många handlare och numismatiker är intervjuvade. Men fokus ligger ändå på böcker och andra antikviteter som försvann, samt en lång utläggning om tjuvens sista år, som mycket bestod av klameri med rättvisan och undanflykter. På tal om Svartensgatan finns i bokens epilog “vidgade cirklar” ett kapitel om “Mr Z” det vill säga den museichef som för några år sedan stal frimärken på Philea, ertappades och dömdes för detta…

En halvretorisk fråga läsaren av boken måste ställa sig är “- Hur kunde alla blunda för det som hände och varför fick det pågå under så lång tid?”.

I går lyssnade jag på ett intressant föredrag på SNF. Frédéric Elfver pratade om Budés bok DE ASSE ET PARTIBUS EIUS (Om asset och dess delar). Den första boken som innehåller numismatisk metodik, en bok som nyligen firade 500 år! Intressant och lärorikt. Det är oftast riktigt bra föredrag på SNF och är du i Stockholm en föreningskväll är ett besök att rekommendera!

Nu ska jag snart ge mig av till årets Valborgsmässoeld och sjunga in våren. Scouternas Valborgsfirande i min kommun firar om inte femhundraårsjubileum, så åtminstone femtio år, samma plats och samma tid alla år! Eftersom dottern numera är scout är det mer eller mindre en plikt att besöka elden och beskåda när den tänds av scouterna. Fast även utan en scout i familjen hade det säkert ändå blivit ett besök, “tradition” kallas det visst!

Uppdaterad 21:56, Eftersom jag precis kom hem stelfrusen från Valborgsmässoafton-firandet, kommer här en stämningsbild!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *