Timmermansorden + visning MISAB

Idag var det en fullspäckad afton för min del. Började vid halvfemtiden med visningen av mynten och polletterna som ska säljas till helgen på Sergel Plaza. Det var lagom mycket folk på Banérgatan. Både Lindbergs och Lundbergs samlingar sticker ut, utöver det vanliga. Mängder med intressanta mynt och polletter ska säljas. Även om många objekten ligger i prisklasser långt över vad en normalsamlares budget räcker till, är det alltid intressant att se dessa objekt. Riksdalern 1633 är vass men personligen tycker jag riksdalern 1641 var bättre med en härlig stålgrå patina!

Trenden på myntfronten har varit tydlig de senaste åren. Efterfrågan är betydligt större än utbudet och många av mynten i Lindbergs samling är av den svårighetsgraden att de måste tilltala många specialsamlare. Många av mynten bjuds inte ut mer än kanske en gång vart tionde år om ens så frekvent. Att det blir prisrekord för ett enskild objekt på MISAB råder det nog ingen tvekan om. Har inte räknat på utropspriserna, men det lär nog också bli omsättningsrekord för en MISAB auktion. Tror att det gamla rekordet ligger runt 7 miljoner kronor. Lundbergs samling av polletter är inte dålig den heller. Många riktig svåra objekt kommer att säljas, jag blir inte förvånad om det blir en och annan rekordnotering även för polletter. Tror att den dyrast svenska polletten som sålts på auktion kostade knappt 25 tusen. Såväl de båda Förbundshärspolletterna som Weget-B har potential att slå detta rekord. Det blir alltså två riktigt spännande auktioner på Sergel Plaza på lördag!

När visningen var klar begav jag mig till Timmermansordens mynt- och medaljsamling, ett stenkast från Banérgatan. Besöket anordnades av Numismatiska Klubben i Uppsala. Timmermansorden samling har jag läst om i häftet om mynt- och medaljsamlingen av Lilienberg från 1910 men jag har aldrig tidigare haft möjlighet att beskåda samlingen. En riktig trevlig samling med en bra blandning av mynt och medaljer.

Bästa myntet i samlingen bör vara 6 dukater 1644 Riga.

Att vi experimenterade med järnmynt under 1910-talet är allmänt känt. Förutom de regulgära 1-2-5 öringarna 1917-1919 finns provpräglingar av kopparmynten i järn 1916. Men även silvermynten provpräglades i järn (se exvis senaste Philea auktionen där en 25 öring 1918 såldes). I Timmermansordens samling finns en mycket tidig järnprägling, 1 öre 1857! Ett provmynt? som åtminstone jag aldrig tidigare sett och som inte heller finns med i förteckningen från 1910. Tyvärr blev bilden för dålig för att publiceras.

IMS >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *