Gratis medalj – NEJ TACK…

Fick i veckan ett erbjudande om en gratis medalj med sagomotiv! Misstänker att många fler fått samma erbjudande. En kopparnickelmedalj i begränsad upplaga (flera hundra tusen…). Efterfrågan “förväntas bli stor” och därför gör man en begränsning “högst en medalj per hushåll” och för rättvisans skull “behandlas beställningarna i den ordning de kommer in”. Enda avgiften för mig som köpare är portot, en femtiolapp…

Nu är inget gratis oavsett om det är medaljer, telefonabonemang, böcker etc. Naturligtvis planeras en hel serie och de följande får du inte gratis.

När femtiokronan 2002 gavs ut skickades ett liknande erbjudande ut. Då gick det att köpa 50 kronan för 60 kronor porto inkluderat med samma begränsningar som nu. Varje familjemedlem gjorde då en beställning och själv gjorde jag tre. Alla fick utdelning! men priset var högt. Kilovis med reklam i brevlådan och ett större antal forcerade säljsamtal innan jag och övriga familjen några år senare ströks ur kundregistret…

Är moderna medaljer då samlarobjekt? Visst kan man samla på dessa och även finna nöje i att äga dom. Dock ska man vara medveten om att det framtida samlarvärdet är mycket begränsat, det finns ingen andrahandsmarknad för nytillverkade medaljer präglade i massupplaga. Efterfrågan finns varken i Sverige eller utomlands.

Får varje vecka åtminstone något mail från personer som vill sälja moderna samlarmedaljer. Med moderna samlarmedaljer avser jag sådana som tillverkats efter cirka 1970 och som är tillverkade endast för samlarmarknaden. Tyvärr gör jag alla dessa personer besvikna när jag värderar medaljerna till en bråkdel av inköpsvärdet. Enda undantaget är medaljer i silver eller guld som åtminstone har ett metallvärde. En liknande marknad var den med olika samlartallrikar för ett antal år sedan. Mina föräldrar köpte varje jul en samlartallrik likaså min farmor och farfar. Tallrikarna var allt annat än billiga, men naturligtvis tillverkade i begränsade upplagor och med framtiden för sig… På loppisen i stan hade dom säkert 100 tallrikar till salu när jag var där förra veckan, om priset var fem eller tio kronor styck minns jag inte…

IMS >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *