Hur länge har du samlat mynt?

Är en fråga som vi myntsamlare allt som oftast får. Vet du när ditt samlande började? Jag brukar säga att jag samlat mynt hela livet, en sanning med modifikation men som ändå stämmer ganska bra.

Förr i tiden före den digitala revolutionen samlades ofta ett barns uppväxt i en särskild bok. Tror att boken kallades “mina första år”. I boken fanns plats för anteckningar kring viktiga händelser och bilder. Hittar inte boken just nu men kommer ihäg att på sidan “mitt dop” fanns också en förteckning över doppresenter. I den förteckningen finns ett antal mynt och sedlar upptagna tillsammans övriga gåvor i form av en teddybjörn, kläder, en dopsked m.m. Två mynt kommer jag ihåg jubileumsmynten 1935 och 1962. Tror att dessa fortfarande (över femtio år senare…) ligger kvar i bankfacket! Den första julklappen kommer jag naturligtvis inte ihåg, men för ett antal år sedan hittade jag nedanstående lapp! Som julklapp från mormor och morfar fick jag en större cigarrlåda med enkronor.

De första skolåren samlade alla på något populärast var “filmisar” samt “hockey- och fotbollsbilder”, stort var också frimärken. Tror banne mig att hälften av alla samlade frimärken, tank om samma antal intresserat sig för mynt. Hur många aktiva myntsamlare hade vi då haft idag? Vi var några som också samlade mynt, inte många men i alla fall några stycken. Huvudsakligen var det “moderna” växelmynt som samlades och prickades för. Eftersom det fortfarande fanns både 1, 2 och 5 öringar i cirkulation gick det faktiskt att vid enstaka tillfällen hitta Oscar II mynt! Så sakteliga växte samlingen av växelmynt dels genom byten, dels genom det som hittades i olika släktingars sparbössor. Flaggskeppet i samlingen var enkronorna, en i princip komplett serie från 1875 och framåt! Morfar hade under många år lagt undan de silvermynt han fick i växel. Förutom den ciggarlåda med mynt jag fick i julklapp hade morfar säkert flera tusen mynt underlagda. Varje sommarlov gick vi igenom en ny “burk” med mynt och oftast kunde åtminstone någon lucka fyllas. Vid ett första besök i en mynthandel kunde kronserien sedan kompletteras fullt ut! Vid den tiden började också serierna med övriga växelmynt att så sakteliga fyllas på och endast de svårare årtalen Oscar samt femöringarna 1910 och 1927 saknades. Någonstans där föddes ett intresse för mynt ett intresse som sedan följt med mig genom åren. Men det har naturligtvis funnits perioder där mynt varit helt ointressant och all fritid ägnats åt andra intressen!

Frågan vi som samlar idag måste ställa oss är, hur attraherar vi nya samlare? Hur skapar vi nya “ingemar” som de första åren i skolan grundlägger ett livslångt intresse för mynt och numismatik?

Får önska alla en riktigt bra nationaldag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *