Vadstena!

I helgen blev det äntligen lite numismatik. Måste säga att sommaren varit mycket sparsmakad för min del, vilket säker också märkts på frekvensen blogg-inlägg…

Skylten till Vadstena vid (E4:an) i höjd med Mantorp har jag passerat ett otal antal gånger. Dock har det aldrig blivit någon avstickare de drygt fyra milen ned till staden. Nu blev avstickaren äntligen av och detta tillsammans med ett gäng numismatiskt intresserade!

Mest känt är väl Vadstena för att Heliga Birgitta grundade ett kloster här. Men vid en rundvandring i den mycket trevliga staden dyker många anrika byggnader upp , bland annat Vadstena slott, som började uppföras 1545. Det här var första besöket men med allra största säkerhet inte det sista i denna riktigt mysiga stad belägen vid Vätterns strand.

Helgen medförde förutom en ny myntort som jag besökt även en “ny” myntort i samlingen. Flera svenska mynt har slagits i Vadstena, förutom den rara blodsklippingserien 1568 även mynt med valören 4 mark och 1 öre under hertig Johan av Östergötland. Nu var det ett mynt av den senare valören som hamnade i samlingen, eller rättare sagt hamnade i samlingen redan efter en auktion på Stockholms auktionsverk i mitten av 1980-talet men som nu omattributerades till just Vadstena! Min attribuering har tidigare varit Vadstena eller Söderköping (baserat på uppgifter i SM-boken och Tonkin). Under vistelsen ägnade jag dock en timme åt att surfa på Vadstena och då särskilt på myntningen. Hittade då Jonas Rundbergs D-uppsats i arkeologi från Stockholms universitet från 2001 med titeln “Hertig Johans av Östergötland myntning 1612-1618”. Av den mycket läsvärda uppsatsen framgår dateringen av de årtalslösa öresmynten. Mitt “gamla” exemplar är enligt Rundberg präglat 1612 i just Vadstena. Ett trevligt sammanträffande som än en gång bekräftar devisen “…jaga inte bara nya mynt, lär dig också mer om de mynt du redan har…”.

Om du vill hitta intressant läsning om numismatik på nätet rekommenderas alltid Numismatiska Forskningsgruppens hemsida. Där du förutom Jonas Rundbergs uppsats kan ladda ned en mängd annat material. Forskningsgruppen (NFG) är verkligen en föregångare i att göra det material som tas fram tillgängligt på nätet till glädje för alla och envar!

I Vadsten stiftade jag också bekantskap med en mer okänd myntherre, hertig Magnus av Östergötland, som ligger begraven i klosterkyrkan. Hertig Magnus av Östegötland som myntherre? Jo, en av emissionerna av 16 öre klipping 1563 tillskrivs inte Erik XIV utan hertig Magnus! Ett första exemplar identifierades på en Ahlström auktion för en herrans massa år sedan, sedan dess har mig veterligen bara ytterligare två exemplar identifierats och myntherren saknas därför inte bara på Statens Ekonomiska Museum utan troligen i alla större samlingar.

Min “vana” trogen blev det också ett löppass under vistelsen. En löprunda som passade mig som handen i handsken. En mycket flack bana med sjöutsikt. Sjö/ havsutsikt är jag van vid, men på den normala rutten ingår även ett antal “mördarbackar”…

Näste helg kommer också att vikas åt numismatik, MISAB 16 på Sergel Plaza i Stockholm. Likt tidigare auktioner gick jag “all in” i katalogen när den anlände. Sedan blev det lite stiltje så nu måste jag göra läxan ordentligt innan visningen onsdag till fredag och auktionen fredag eftermiddag till lördag.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *