Myntets Dag

I dag “firades” myntets dag på KMK. Tyvärr var det lite skralt med besökare i mässhallen. Huvudsakligen var det åhörare till de olika föredragen som även besökte mässan.
Saknade lite försäljning av numismatiska föremål vilket jag tror hade ökat på besökssiffran.

Mitt första Myntets dag var på gamla KMK på Narvavägen. Det måste vara 35 år sedan eftersom jag då gick på gymnasiet. Nu går sonen på gymnasiet… tiden går fort… Den gången innehöll myntets dag både föredrag, utställningar, informationsstationer och myntförsäljning! Ett eldorado för en då tonårig myntsamlare i början av sin karriär. Flera nya mynt kunde läggas till i kronmyntssamlingen och en påse dubbletter i silver kunde avyttras till mycket bra pris i spåren av bröderna Hunts försök att köpa upp allt silver i världen.

Föredragen var riktigt bra på Myntets dag. Fem intressanta föredrag där jag hade störst behållning av Per Widerström “De fantastiska fynden i Spillings på Gotland” och Svein Gullbekks “Den Norske Gulltransporten: Hvordan den nasjonale gullbeholdningen ble ført ut av landet 9. april-9. juni 1940“. Det senare en riktigt bra historia som också hade stor betydelse när jubileumet över den norska grundlagen 1814-2014 skulle uppmärksammas. En evakuering av den norska guldreserven som också berikat oss samlare med en mängd svenska och norska guldmynt!

För att spinna vidare på en annan föredragshållare, Björn Tarras-Wahlbergs föredrag om förbättringsmöjligheter efter kongressen på Sicilien tidigare i höst kommer här tre förbättringsförslag rörande Myntets dag.
* gör lite bättre reklam för evenemanget, både externt och internt, så att åtminstone besökarna vet att det pågår…
* bättre tidshållning på föredragen, en halvtimme är en halvtimme och inte mycket mer…
* museéts chef borde vara på plats på Myntets Dag…

Så var en helg som helt gått i numismatikens tecken över och nu väntar en veckas vanligt arbete. Nästa helg blir det ingen numismatik för min del, då ska jag vara ledig!

IMS >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *