Skandinavisk Numismatik!

Tror att jag köpte min första mynttidning någon gång 1976-77 det var Skandinavisk Numismatik, Mynt och medaljer och inköpsplats var Pressbyrån! Alltså en mynttidning tillgänglig för alla och envar. Det finns många milstolpar i mitt samlande, flera har jag redan nämnt på bloggen, första tidningen är väl ytterligare en sådan.

Det första året köptes tidningen i Pressbyrån och sedan prenumererade jag på tidningen fram tills den gick i graven 1985. Nu hade Skandinavisk Numismatik, Mynt och medaljer en föregångare, Skandinavisk Numismatik som gavs ut 1972-1975. 1976 bytte alltså tidningen delvis namn, blev större (gick från A5 till A4 storlek) och började säljas på Pressbyrån!

I veckan köpte jag en komplett serie (de”oranga” tidningarna) 1972-75 vilka jag precis bläddrat igenom. Spännande läsning. Konstaterar att många namn som var aktuella i början av 1970-talet fortfarande är aktiva, om än något äldre och gråhårigare…

Jag ska inte göra något större blogginlägg kring tidningsbunten, men nedan kommer ett ax-plock som jag ändå tycker ger lite retroperspektiv.

Mässan Mynt-75 på Arkadhallarna hade 1500 besökare, Falska mynt var lika illa omtyckta då som nu, Annons: 1 Rd 1561 i kvalitet 1+, 7500:-, Sveriges dyraste mynt såldes hos Ahlström för 125 tkr, 1/2 gyllen 1528, Myntverket i Eskilstuna invigt, idag är det nedlagt, “Lindbergs” riksdaler 1633 såldes för 84 tkr, tidigare i år hade priset tiodubblats!, Olika samlarmedaljer stod för en stor del av annonsintäkterna, Fyra 10 dalers plåtar hittas i Gryts skärgård bl.a. en med årtalet 1645, 240 plåtmynt hittas i Dalarna (Yttermalung), GNFs jubileumsutställning “Mynt- vår hobby” hade 35000 besökare!!!, “Gävle-kopior, auktionsfynd”… kopiorna börjar spridas på auktioner…, Förslag på ny fem-krona (en riktigt snygg sak som aldrig blev verklighet!), Ahlström har auktion på Sheraton! Dalern 1535 har ett utropspris på 30tkr…, Årsavgift i SNF, 40 kronor (juniorer 20 kronor), SNF firar 100 år (snart firas det 150…), Mynt 73 i Helsingborg hade 5300 besökare, 8 daler 1659 utropspris 60tkr hos Ahlström, Plåtmynt stulet på KMK -Tjuven rekomenderas (av tidningen) att köpa en lott…, Västeråsskatten hittas med 16000 medeltidsmynt, Kommittén mot myntförfalskningar upprättas

Många har skrivit det förut även jag, trots det tycker jag det är värt att återupprepa. Samla inte bara objekt, lär dig mer om objekten. Visdomen får du genom all den numismatiska litteratur som utgivits inklusive auktionskataloger, tidningar och förordningar. Avsätt åtminstone en liten del av din myntbudget till litteratur. Det tjänar du på!

IMS >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *