Sheratonmässan!

Idag var det dags för ännu en mässa, jag vet inte för vilken gång i ordningen detta år? Förra året var relativt mässfattigt för mig, i år har jag tagit igen det med råge. Missade visserligen FriMynt men för övrigt har det nog blivit mässrekord.

Träffade för lite sedan en samlare som ansåg att det gått inflation i mässor, vet inte riktigt om jag vill hålla med. Visst har vi idag rekordmånga mässor, men mässpubliken är stor på alla dessa! Intresset för mynt är verkligen på topp just nu. Några klagar på att det är samma mynt som dyker upp på varje mässa. Vilket naturligtvis är sant eftersom handlarna på en mässa kanske bara omsätter någon eller några procent av sina stora lager, men hela tiden tillkommer det nya mynt.

Hittade tidigt på Olofströmsmässan ett intressant mynt. Tyckte dock att jag skulle avvakta köp innan jag gått igenom övriga handlares lager. Glömde sedan bort myntet och när jag väl kom ihåg det var jag osäker på vilket bord myntet låg… Gick senare runt bland tänkbara säljare men återfann inte myntet. Som ofta försvinner de bra mynten fort och så också i Olofström? Nej faktiskt inte, tre månader senare kunde jag med en hygglig rabatt köpa myntet i Norrköping. Att samma mynt dyker upp på mässa efter mässa är alltså inte helt fel!

Åter till mässan på Sheraton. En trevlig mässa med bra besöksantal. På exempelvis FriMynt är det ofta en “sport” att komma först in på Idrottens Hus, vilket leder till stor trängsel de första timmarna. På Sheraton var det bättre spridning på besökarna, alltså ingen direkt trängsel vid tio men sedan ett jämt inflöde hela dagen, eller åtminstone till två då jag tog tåget hem. Mässan var mycket lyckad för alla samlare jag träffade och jag tror alla fick med sig något trevligt hem till samlingen. Själv blev det inga mynt men en hel del polletter, bland annat några 1600-1700-tals polletter varav jag är mest nöjd med de från från 1690 respektive 1723. På bilden även ett kuriöst runstycke 1724 som använts för att provstämpla “kattfot” med mera på.

MISAB kommer att börja med internetauktioner nästa år. Syftet är att avlasta de ordinarie auktionerna på enklare material som MISAB får in. Vilket säkert är bra för säljarna. Erfarenheten är väl annars att loter och enklare objekt ofta går relativt billigt på auktion för att sedan inom några dagar dyka upp på Tradera med helt andra slutpriser. Orsaken är naturligtvis att det delvis är olika målgrupper som handlar på MISAB respektive internetauktioner. Dan hade med sig alla objekt som ska säljas på den första internetauktionen till Sheraton, 300 stycken. Detta var kanske det enda tillfället då dessa visades upp “live”. Nästa gång dom visas upp är troligen på dataskärmen i samband med auktionen. Vad är då enklare objekt för något? Av de mynt som jag tittade på bedömer jag att slutpriserna bör stanna på allt från några hundralappar upp till åtskilliga tusenlappar.

Nu var mässåret 2015 avslutat för min del, men jag ser redan fram mot 2016!

Trevlig helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *