God fortsättning!

Tänkte göra en liten konsumenttest och inhandlade därför i somras några olika mynttillbehör från Kina. Köpte några olika myntalbum samt förvaringsfickor för mynt. Priset var lågt och likaså kvaliteten visade det sig. Visserligen stod det PVC i annonserna och dessa produkter formligen luktade PVC (om nu PVC har någon lukt?). Valde att förvara några ocirkulerade kopparmynt i dessa nyinköpta plastfickor. Tidigare i veckan var det dags att utvärdera inköpen. Resultatet var inte oväntat, mynten var helt förstörda. De ocirkulerade kopparmynten med en spegellik yta hade idag en matt yta och en taskig grå patina. Särskild platsfickorna avsedda för “mynt” var en katastrof. Albumen något bättre, men skulle jag ge dessa ytterligare ett halvår är jag säker på att resultatet skulle bli detsamma…

Vi har haft samma problem med produkter sålda i Sverige. Alla har vi sett gamla samlingar insatta i plastfickor, vilka fått en “grön smetig och mycket oattraktiv yta” genom lång förvaring. Idag är kvaliteten bättre och de tillbehör som de svenska återförsäljarna saluför håller en helt annan kvalitet och lämpar sig bättre för myntförvaring. Men trots det är ett råd från mig att med jämna mellanrum ändå inspektera samlingen så att den inte tar skada av förvaringen. Har själv i relativ nutid köpt mynt på auktion (välrenomerat företag). Mynt som sedan förvarats i orginalförpackningen och som på mindre än fem år fått en grönaktig patina… Nu kan jag inte säga om missfärgningen beror på förpackningsmaterialet eller omständigheter när myntet förpackades?

Själv gör jag nu som Sverker i TV-programmet PLUS, slänger Kinaprodukterna i soptunnan! Slutsatsen måste bli, snåla inte med myntförvaringen. Köp välrenomerade produkter och inspektera med jämna mellanrum hur samlingen utvecklas i den av dig valda förvaringen.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *