Anno MMXV

Då närmar sig ett nytt årskifte och det är dags att börja summera det gångna året. Ett numismatiskt rekordår?

Förra året “klagade” jag på att det blivit för få mässor för min del. I år tog jag igen det med råge och det blev ett rekord vad avser mässor och för den del också deltagande på auktioner. Kanske blev det inte rekordmånga nya objekt till samlingen, men ändå tillräckligt för att jag ska känna mig helt nöjd.

Satte upp flera mål för 2015 och uppfyllde i princip alla dessa. Både för numismatik och löpning! Visst finns det flera långsiktiga numismatiska mål kvar men progressen på dessa är bra och delmålen och de kortsiktiga målen är klara! Löpningen har också löpt på… Inga jätteframsteg men i oktober blev det många rekord på allt från en engelska mile upp till den svenska milen.

Målet för 2016 är en halvmara, men dit är det fortfarande en bit. Under hösten har träningen i Hagaparken fortsatt, jag har bl.a. intervalltränat och det med en av de vassaste löparna i Sverige! Tror aldrig kroppen varit mer sliten än efter kollegan Louise backträningen med mig och några kollegor. Tror passet var till belåtenhet för alla (tränare som plågade) och det resulterade i ett blogg-inlägg på marathon.se! Är väl först och sista gången man blir omnämnd där…

Har man samlat mynt i många många år finns det alltid en mängd dubbletter som bara ligger och skräpar. 2015 lyckades jag byta bort och göra mig av med en hel del av dessa, åtminstone volymmässigt. Fortsättning följer 2016.

På auktionsfronten har det varit ett riktigt toppår med MISAB i täten för de svenska objekten även om många riktigt bra svenska mynt även sålts både i Tyskland, USA och några andra länder. MISAB kunde under 2015 inleda försäljningen av två mycket förnäma samlingar Lindbergs svenska typsamling och Lundbergs omfattande pollettsamling. Många objekt finns kvar och del två av respektive samling säljs i maj nästa år. MISAB satte också omsättningsrekord både för helår och för en enstaka auktion, höstauktionen. Det blev även prisrekord när Lindbergs mycket snygga riksdaler 1633 såldes för miljonen provision inkluderat (bilden ovan).

Det har för min del varit ett bra år. Många nya mynt, polletter och litteratur har hittat till samlingen. Objektmässigt tror jag att det är på områdena besittningsmynt och polletter som de bästa köpen har gjorts. Ser man över säsongen så är naturligtvis mars och september (i år även maj) med MISAB auktioner de månader där mest och bäst mynt köps till samlingen. November är dock en liten “bubblare” både 2014 och 2015 har den månaden kanske varit den bästa för min del vad avser olika köp. Långt ifrån det bästa köpet men kanske det mest spännande är en samtida förfalskning av en ettöring från GIIA? med helt förvirrad omskrift och ett riktigt missfoster till lejon…

Vi svenska samlare har under 2015 fått en påtaglig konkurrens om de svenska objekten från utlandet. Både norrmän och amerikaner har bjudit hård konkurrens på bättre svenska objekt, såväl R-märkta mynt som toppkvaliteter.

Den mest udda företeelsen 2015 är kanske efterfrågebilden på sönderklippta plåtmynt… På MISAB såldes ett par plåtmyntsdels-loter, det handlade om utklippta mitt- och hörnstämplar. Dessa blev relativt dyra på auktionen men såldes senare på internet för mycket höga priser per styck. Priserna var ibland såpass höga att (fem) delar av en sönderklippt plåt såldes betydligt högre än om dom suttit ihop… En helt sjuk utveckling som jag snabbt hoppas upphör… Tycker du att plåtmynt är intressanta, köp då ett helt mynt och inte en urklippt hörnstämpel…

Utbytet av mynt- och sedelserien inleddes 2015 och vi fick fyra nya sedlar. 2016 kommer ytterligare två sedlar och tre nya mynt. Indragningen av den gamla serien påbörjas också nästa år för att vara helt klar 2017. Alltid roligt med nya objekt i plånboken…

2015 blev lite av ett litteraturens år. Ovanligt många böcker med numismatiskt innhåll släpptes. Festskriften Myntstudier är kanske den bok som väckt störst intresse och det både i Sverige och internationellt. En bok som kom för några år sedan Moneate Renovatie av Roger Svensson har också rönt uppmärksamhet. Teorierna i boken kring inflation uppmärksammades av bl.a. Wall Street Journal och paralleller mellan medeltiden och det rådande ekonomiska klimatet blev påtagliga. Många av böckerna har kunnat ges ut tack vare stöd från Sven Svenssons Stiftelse för numismatik.

I samband med SNF:s årsmöte i Falun fick jag äntligen tillfälle att besöka Avesta Myntmuseum. Vet inte hur många gånger jag tänkt besöka museumet, har dessutom åkt förbi det ett antal gånger på väg till fjällen. Nu har jag varit där och det gav mersmak. En fantastisk plåtmyntssamling med 10-dalern 1644 som kronan på verket. Men även de andra delarna var värda ett besök. Har du inte varit där, åk dit! Nedan en riktigt snygg daler från Carlbergsbolaget.

Jag skapade ett Facebook-konto för “ingemars myntsida” för några år sedan. Har varit allt annat än aktiv på detta har därför i princip avslutat kontot. Vet inte om “Facebook” är rätt forum? Mitt privata Facebook-konto kommer dock att leva vidare. Under året startade ett diskussionsforum “mynt med mera” inte heller diskussionsforum formen verkar passa oss myntsamlare och inläggen på forumet har i princip helt upphört…

Nu ser vi alla fram mot ett nytt och förhoppningsvis mycket händelserikt numismatiskt år.

Får tillönska alla besökare ett riktigt GOTT NYTT SAMLARÅR. Vi ses kanske redan i Märsta i slutet av januari då mässäsongen drar igång!

Ingemar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *