Kontramarkeringar

Jag fortsätter på temat kontramarkeringar. Vid fyra tillfällen har mynt kontramarkerats vid de svenska besittningarna. Mest kända är säkert de som gjordes under Rigas belägring i december 1705. Kontramarkeringen består av ett krönt CXII. Kontramarkeringen gjordes på 4, 2, 1 mark och 5 öre. Både Carl XI och Carl XII mynt användes.

1/48 thaler från Pommern (Carl XI) kontramarkerades på 1690-talet för Anklam, Greifswald, Stettin och Stralsund. På bilden ovan saknas Anklam som har ett krönt A.

Mynten från Saint Barthélemy kontramarkerades på utländska mynt och det gjordes också kontramarkeringarna på icke svenska mynt under belägringen av Wismar 1715. De mynt som kontramarkerades var i valörerna 1/3, 1/6, 1/24 och 1/48 taler. Tyvärr har jag ingen bra bild på kontramarkeringen och kan därför inte riktigt tyda motivet. För den som vill se en bild rekommenderas Sveriges Besittningsmynt sidan 143.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *