FRIMYNT!

Nästa helg är det dags för mässornas mässa för oss som är intresserade av mynt. På senare år har vi myntsamlare varit lyckligt lottade med en rad riktigt bra myntmässor runt om i landet. Störst, bäst och äldst av alla myntmässor är den i Helsingborg, FriMynt firar i år 42 år (äldsta samlarmässan är dock den i Skara som klår FriMynt med ett år och alltså firade 43 års jubileum för några helger sedan). Trots namnet är myntsäljarna i klar majoritet och jag skulle tro att 80 procent av alla utställare har mynt på bordet.
I många år tänkte jag åka till FriMynt men det blev liksom aldrig av, får skylla på att jag har +120 mil ToR till Helsingborg och kände väldigt få som hade erfarenhet av mässan. När jag väl hade startat min hemsida 1998 fick jag många nya samlarvänner. Det här var före Tradera och andra säljsiter. Samlade på den tiden främst 1700-talets kopparmynt och de samlare jag träffat på nätet delade nästan alla mitt intresseområde. På min första mässa 1999 hade stämt träff med en handfull samlare. Första resan gjordes med egen bil. Min gamla mormor (alltid pigg och glad) bodde utanför Borås och jag passade de första åren på att kombinera mässbesöket med ett släktbesök.
Måste säga att jag blev helt såld på FriMynt, vilket utbud av mynt och så många handlare/samlare det fanns! Inköpen blev många och samlingen kompletterades på en rad områden både typ-, variant- och kvalitetsmässigt. Bilresor på egen hand fortsatte sedan några år tills dess att min Mormor i den aktningvärda ålder av 98,5 år tackade för sig och stilla somnade in.
Året efter tvekade jag att åka till Frimynt, en resa fredag till söndag med två hotellövernattningar… Fick då tipset av en samlare i Linköping (myntmannen) om Myntklubben Skilling Bancos årliga resa till FriMynt. Tog mig ner till Norrköping på fredagskvällen, övernattade på hotell och äntrade bussen 0530 på lördags morgonen. Ett mycket smidigt och roligt sätt att ta sig till Helsingborg. Har sedan första resan gjort många resor med Skilling Banco. Att åka med en klubb ger dubbel valuta då resan ToR är minst lika fylld med numismatik som själva mässan. Såg nyligen på Facebook att det fortfarande finns platser kvar på bussen. Vet du inte hur du ska ta dig till Helsingborg är resan från Norrköping/Linköping ett mycket bra alternativ, kontakta klubben för mer information!
Har också åkt bil med sambon till Helsingborg även det en hit även om hon vägrade besöka mässan. Hotellvistelse och en tur till Helsingör gör att hon fortfarande pratar om en repris! Reprisen blir dock inte i år.
Själva FriMynt är ett eldorado för alla oss som är intresserade av mynt. I princip alla handlare i Sverige är på plats, men även många handlare från våra nordiska länder och övriga norra Europa. På en mässa har du möjlighet att titta på en mängd mynt och lära dig mycket om både pris- och kvalitetssättning. Själv har jag lärt mig mycket om svårighetsgrad genom att studera handlarnas lager. Många mynt som anses som sällsynt är riktigt vanliga och ligger på var och varannan handlares bord med en hög prislapp. Andra “enkla” mynt som jag sökt har visat sig vara riktiga rariteter, där kanske ett exemplar dyker upp på FriMynt var femte år! Bara att slå till när dom dyker upp!
Åker du till FriMynt ta också chansen att möta dina anonyma? samlarkollegor live. I dagens internetsamhälle där många kontakter tas via mail och där många personer bara har ett Tradera-alias kan det vara riktig kul att träffa dessa face-to-face.
Om du är intresserad av mynt och vill få lite fart på ditt samlande rekommenderar jag alltså ett besök på FriMynt. Tror inte du kommer ångra dig om du åker dit.
INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *