Myntsamlandet på nätet

Under min “timeout” fick jag massor med mail. Tror faktiskt att det nästan var flera mail per vecka än under min aktiva tid. Värderingsfrågorna låg väl på samma höga nivå som tidigare, men det är en annan kategori, icke-samlarna, som ställer dessa. Vi är flera som aktivt håller på med hemsidor om mynt. Jag tänker bland annat på Gorgon, Falcoin, Myntbloggen, Micke och Hasse, och tror att vi alla har glädje av en livlig debatt med våra besökare. Det måste vara lite av ett givande och tagande. För egen del har kanske hälften av alla blogginlägg haft sitt ursprung i olika kontakter. Det är annars lätt att det blir enformigt, vilket det kanske ändå blir? Märkte själv att jag hade ett antal rubriker som dök upp titt-som-tätt. Jag vill försöka få mer variation och det tror jag går att få genom att ni besökare tipsar om ämnen, ställer frågor eller bara vill diskutera företeelser inom numismatiken. En alldeles så banal fråga eller påstående kan faktiskt mynna ut i en rad inlägg!

Som jag tidigare skrev tror jag (eller rättare sagt vet) att myntsamlandet liksom mycket annat fått ett rejält uppsving via internet. Allt är så tillgängligt idag. Mycket forskning trycks idag inte bara på papper det läggs också ut på internet. Gamla referensverk digitaliseras och mynthandeln har mer eller mindre flyttat från den lilla butiken eller den stencilerade listan till internet. Jag är övertygad om att tillgängligheten både inspirerat nya personer att intressera sig för numismatik och vet också att många samlare återupptagit sitt tidigare ”slumrande” samlande tack vare den ökade tillgängligheten.
För egen del var myntsamlandet en relativ ensamt bedriven hobby fram till slutet av 1990 talet. Hade inga andra samlare på hemmaplan och de ute i landet som jag kände var få. Fick väl stencilerade lagerlistor från ett tiotal handlare, besökte Ahlströms två auktioner årligen, lämnade flitigt in anbud till Ingvar Nilsson i Kristianstadsortens Numismatiska Föreningen och läste en hel del numismatisk litteratur. Det var min numismatiska värld, varken mer eller mindre. Måste säga att det var mer timeout i myntsamladet än aktivitet…

I mitten av 1990 talet kom jag för första gången i kontakt med internet. Det skedde i en källarlokal i Gamla Stan. Ett flashigt dataföretag erbjöd min arbetsgivare för en dyr penning någon timmes surf kombinerat med information om internet. Sedan tog det väl ett eller ett par år innan vi hade internet på jobbet och slutligen blev det en ”hem-PC” med internet abonnemang och jag var fast!
Vid den första kontakten med nätet i Gamla Stan skulle vi ”googla”, ordet googla var inte uppfunnet på den tiden… Tror den ledande sökmotorn då hette AltaVista eller möjligtvis Yahoo. Vad skulle man då surfa på vid denna “jungfruresa”? allt skulle ju finnas på nätet! Kollegan föreslog ”snygga brudar” jag var lite försiktigare och knappade in ”mynt” och ”coins” i sökfönstret. Vet att jag åtminstone fick två intressanta träffar, Svenska Numismatiska Föreningen och ebay. Två sidor jag 20 år senare fortfarande är trogna.
Något år senare dök en site, bamba.nu (föregångaren till Tradera) upp. En sida med en kategori för mynt! Lyckan var gjord och de första internetköpta objekten var ett faktum, några dubbletter fick samtidigt lämna samlingen den vägen. Myntsamlandet tog åter fart och sedan har det bara fortsatt!

Samlare, handlare och andra intresserade, publicera er på nätet! Det har vi alla glädje av.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *