Förfalskningar…

Det verkar som att det dyker upp lite för mycket förfalskningar just nu och det har kommit flera mail med frågor om förfalskningar den senaste veckan. Naturligtvis kan det ha ett samband med att priserna på mynt just nu är ovanligt höga och efterfrågan större än utbudet. Den svenska delen som jag har någorlunda koll på verkar klara sig relativt bra men på de utländska avdelningarna ser det värre ut. Både nordiska mynt, amerikanska mynt och säkert flera andra länders mynt. Lägg därtill ett antal antika mynt där jag inte tror man behöver några expertkunskaper för att avslöja kopiorna. För den svenska delen verkar det vara nytillverkade riksdalrar Oscar I (från Kina, se nedan) som säljs, men jag har även fått signaler på att ett antal klippingar i markvalör från Johan III bjuds ut, både på olika internetsiter och privat.

Tradera är en viktig handelsplats för mynt. Fick möjligheten för något år sedan att träffa Tradera och diskutera vad jag tyckte om siten. Jag försökte fokusera på problemet med förfalskningar. Ett problem som Tradera sa sig ta på allvar. Tradera försvarade sig med att dom inte kunde vara experter på alla olika objekt som säljs (vilket jag har full förståelse för). Påpekade att det mycket handlar om trovärdighet eftersom det trots alla olika alias ändå är Tradera som står som marknadsplats. Tradera sa sig vara mycket intresserad av användarnas iakttagelser och att en väg att få in användarnas kunskaper var genom möjligheten att anmäla annonser till granskning. Vet inte hur väl detta fungerar idag, har genom åren anmält ett antal objekt. Vissa har stoppats av andra har fått fortsätta… Tror inte jag är ensam om att anmäla till granskning. Har du erfarenheter av att anmäla objekt får du gärna dela med dig. Vår chans att får bort förfalskningarna ligger nog i att vi själva agerar. Om vi är fler som tar oss tid att anmäla misstänkta objekt till granskning kanske vi kan få bort dessa avarter. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Jag ser flera risker med förfalskningar. Dels blir köparen lurad på en summa pengar. Dels finns en risk att myntmarknaden kyls av. Såväl den erfarne myntsamlaren som nybörjaren tar sig nog en funderare den dag ett “dyrt” inköpt mynt visar sig vara en förfalskning…

Svenska Numismatiska Föreningen har en policy mot förfalskningar och också en bra förteckning över kända svenska förfalskningar.
För några år sedan började det dyka upp mängder med nytillverkade kopior/förfalskningar från Kina. Hela världens mynt var föremål för denna nytillverkning. Jag skapade då en sida där jag listade vilka nordiska mynt som jag sett florera på olika internetsiter “Nytillverkade nordiska mynt från Kina“, den är tyvärr fortfarande aktuell…

Jag är allt annat än expert på förfalskningar, men har du några frågor/ funderingar är du alltid välkommen att kontakta mig.
Den gamla devisen “om något låter för bra för att vara sant, är det nog det” ska du alltid ha i bakhuvudet om du erbjuds mynt allt för billigt och då särskilt på en publik marknadsplats, vilken den än må vara, både i Sverige eller utomlands.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *