MISAB 18-19

Nästa lördag är det åter auktion, denna gång MISAB. Ibland känns det som MISAB är nystartat, men så är det inte längre. Myntauktioner i Sveriges första auktion gick av stapeln i september 2009 och därefter har snart 20 auktioner genomförts (de två internetauktionerna inräknade). Närmast på tur står del 2 av såväl Lindbergs svenska typsamling som Lundbergs pollettsamling. Två riktigt fina samlingar inom varsitt samlarområden.
Omsättningsmässigt är naturligtvis Lindbergs auktion störst. Ska bli spännande och se om Lindberg 2 kan matcha raden: 840, 740, 480, 265, 180, 165, 160… vilket är de högsta slutpriserna på Lindberg del 1.

För egen del blev det väl ett tiotal lot på Lundberg 1 men inget på Lindberg 1. Har dock reparerat skadan något och under det gångna året kompletterat med tre mynt från den första auktionen. Inga märkvärdigheter men ändå tre mynt med mycket fin proviniens. Hur utfallet blir den 21 maj står skrivet i stjärnorna, misstänker dock att resultatet blir liknande det i maj 2015 (Lindberg-Lundberg 0-11). Men hoppas naturligtvis naturligtvis på ett lite bättre resultat. Eftersom utfallet på MISAB 17 för min del blev klent hoppas jag på 2-15 i Lundbergs favör denna gång.

Naturligtvis skulle jag här kunna skriva “spaltmeter” om alla trevlig mynt och polletter som kommer att säljas. Behöver dock inte det eftersom katalogerna som vanligt är mycket smakfull utförda och innehåller det mesta! Vill du läsa om mynten rekommenderas alltså de båda auktionskatalogerna och för finsmakaren även den inbundna fullskalekatalogen över Lindbergs samling, signerad J-O Björk.
Bland favoriterna finns tyvärr många mynt som min samlarbudget inte tillåter och i de fall budgeten skulle tillåta ett inköp kommer nog slutpriset bli såpass högt att jag tvingas backa ur under resan till klubbslag… En av favoriterna är Mark Ortig från 1593.

När det gäller Lundbergs pollettsamling del 2 har det blivit ganska många markeringar i katalogen. Tror att jag vid första genomläsningen markerade ett fyrtiotal lots. Har ändrat prioriteringarna något sedan dess men fortfarande finns en rad polletter jag tänker ta strid om och många andra polletter jag kan tänka mig köpa om priset blir det rätta. Men det vore väl fel att i detta forum skylta med vilka objekt jag tänker lägga anbud på och vilka jag tänker buda på i salen. Där är jag lika hemlighetsfull som alla andra samlare… Två favorit kan jag väl ändå nämna: Kallmora gruva, en läst kohl och Forsmarks Järnverk också det en läst kohl.
Visning av objekten sker onsdag till fredag på Banérgatan. Lindbergs objekt kan även beskådas på auktionsdagen, för mer information och tider se hemsidan, coinauctions.se.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *