Hade en liknade rubrik för ett år sedan när Lindberg 1 såldes, denna rubrik representerar de högst priserna på Lindberg 2. Totalt nådde 17 objekt 100 000.
Bäst betalt av Lindbergmynten blev omslagsmyntet till katalogen 8 öret Åbo 1557 i praktskick som från 150 000 snabbt klubbades upp till 550 000 + provision. Överlag gick Lindbergs Åbo-mynt riktigt bra och flera rekordpriser noterades, flera tillresta finska samlare bidrog stark till slutpriserna. Överlag gick Lindbergs samling del två riktig bra och totalt omsattes för över 6,2 mkr under lördagen. Trots höga priser blev en del objekt inte överbetalda, daler 1534 och 1535 kronan respektive kåpan betaldes precis över utrop och såldes för 152 000 resp 106 000 vilket nog får ses som förmånligt. Några mynt blev osålda, jag tänker då särskilt på Öre SM 1715 i kvalitet 01 och med utropet 25 000 och Arboga klippingen 1627 i kvalitet 1/1+ med utrop 30 000. Jag tror att det efter auktionen var en och annan samlare som ångrade att inte “spaden” lyftes… Men så är det på alla auktioner, många mynt säljs för rekordpriser medan andra bra objekt “faller igenom” och klubbas för riktiga vrakpriser eller blir osålda. Det gäller att ha gjort läxan och vara vaken när dessa mynt bjuds ut.
Samma sak gäller för polletterna. Mynten är ofta välbeskrivna och katalogiserade i den referenslitteratur som finns. För polletterna finns inte samma kartläggning och här kanske det är ändå viktigare att göra läxan.
Personligen tycker jag Lundberg 1 var bättre än Lundberg 2 men gårdagens auktion var för den del inte dålig. Priserna blev överlag riktigt bra och flera prisrekord borde ha noterats. En rad riktigt svåra polletter såldes och jag tänker särskilt på flera i läder, näver, papper och med lackstämpel på olika underlag. Polletter som är riktigt rara inte minst beroende på att de är tillverkade av material som lätt förstörs. Detta till skillnad från de mer beständiga metall-polletterna. Utan att ha analyserat materialet och slutpriserna tror jag att det var inom dessa grupper som de bästa köpen kunde göras. Polletter är billigare än mynt och om köparen av 8 öret Åbo istället hade valt att satsa sin pengar på polletter hade han fått samtliga utbjudna objekt och ändå haft 200 000 kvar. Omsättningen på Lundberg 2 blev alltså 350 000.
Slutprislistorna hittar du HÄR!
För egen del är jag klart nöjd med lördagen. Har haft lite svårt att få med mig objekt hem från live-auktioner på senare tid men i går lossnade det och det blev några objekt till samlingen. Hade i ett blogginlägg för någon vecka sedan en förhoppning om ett resultat 2-15 i Lundbergs favör. Måste säga att jag kom mycket nära detta resultat, 3-14 och att jag är mycket nöjd med alla 17 objekten. Två av många bra köp är Södra Folkköket (ex Sven Svensson) och Göteborgsöret 1625. Av någon anledning har Gustaf II Adolfs öre från Göteborg saknats i typsamlingen, men nu är den luckan äntligen fylld!
Nu får väl mer eller mindre vårsäsongen 2016 läggas till handlingarna. De närmaste månaderna, möjligtvis undantaget myntmässan i Olofström den 16 juli, får mynten stå tillbaks för andra aktiviteter.
Prövade att live-twittra från Sheraton, har ännu inte gjort någon djupare utvärdering av det försöket, konstaterar dock att några nya följare på Twitter blev det inte, men att aktiviteten och besöksfrekvensen på hemsidan ökade märkbart!