Procenten i ”morfars” samling som sticker ut… (5)

Nyligen skrev jag om “skrotmynt” här kommer några exempel från de fem procent av mailen, där det funnits frågor om mynt som sticker ut och som jag i skrivande stund kan dra mig till minnes.
⦁ Ett antal mycket vackra plåtmynt från Nicobar. Säljaren var en dykare från Sydafrika som medverkade vid bärgningen och som fått dessa som en extra bonus. Det begärda priset var mycket attraktivt. Vågade dock inte köpa dessa eftersom Sydafrika då var en het fråga i politiken och jag på den tiden hade noll erfarenhet av utlandshandel…
⦁ Ett svårt årtal av Gustaf Vasa daler, ett jordfynd från öst.
⦁ En trevlig Anund Jakob penning tillsammans med ett tjugotal andra medeltidsmynt.
⦁ En dukat Karl XI
⦁ En samling riktigt bra kopparmynt (GIIA) i hög kvalitet varav flera riktigt svåra varianter. Observera att detta inte var några “fyndmynt” från Baltikum utan välbevarade mynt säkert sålda i Sverige under första halvan av 1900-talet och som sedan vid ett arvsskift fallit i glömska!
⦁ Ett gäng rejäla felpräglingar som “morfar” lagt undan då han var lanthandlare
⦁ Två olika 10 dalersplåtar från 1644! Naturligtvis kopior…
⦁ En Svappavara pollett funnen på andra sidan Uralbergen tidigare i år!
⦁ Några svåra klippingar från Erik XIV bl.a. tvåöret
Med mera, med mera.
Konstaterar alltså att det inte bara är “kilovara” som ligger i “morfars” samling.
Vart har då dessa bättre mynt tagit vägen? En del har förmedlats direkt till samlare men ofta har jag hänvisat ägaren till någon av de auktionsfirmor som finns. Det har genom åren varit Ahlström, Antikören, Aurum, Myntgalleriet med flera. I dagsläget är det oftast till den ledande firman i Sverige, MISAB och i några få fall till någon firma med huvudsäte utomlands. Några av de värderade mynten har jag senare sett dyka upp på auktion!

Detta var det sista planerade inlägget kring “morfars” myntsamling. Kanske blir det några till.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Ska du sälja “morfars” samling kontakta mig!
Om du har gamla mynt är du alltid välkommen att kontakta mig, både för försäljning och rådgivning. Desto äldre, desto mer intressant!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *