MISAB 20 dag 2

De blev ännu en succe för MISAB. Resultatet blev riktig bra och mina förhandstips om att ett nytt omsättningsrekord skulle sättas slog in, slutresultatet blev över 10 mkr! Kan bara konstatera att MISAB ännu en gång “levererat” till numismatiken. En bra auktion för oss samlare och som bekant går hela överskottet från MISAB till ägaren SNF som har till syfte att verka för numismatiken!
Vi som var på plats fick en liten jubileumsskrift som MISAB sammanställt. Skriften innehåller godbitar från de 20 avverkade auktionerna, två från varje auktion. En trevlig skrift med många av de topp-objekt som sålts av MISAB. Extra roligt är att ett av de objekt jag förvärvat på MISAB fanns med!

Tyvärr blev det dåligt med live-inlägg på Twitter igår, hade förberett ett antal “tweets” men täckningen var dålig i Drottningsalen. Här kommer några slutresultat, riktigt bra sådana. Jag nöjer mig med den äldre delen eftersom jag lämnade auktionen när Ulrika Eleonoras objekt klubbats.

Medeltiden gick riktigt bra och slutpriserna låg oftast 2-5 gånger utrop. Bland topparna Gustav Vasa kan nämnas daler 1559 104tkr (50tkr), mark 1537 30tkr (10tkr) och daler 1543 80tkr (25tkr). En relativt sliten daler 1597 265tkr (100tkr), en riktigt snygg daler 1594 400tkr (150tkr), 1 1/2 riksdaler 1649 180tkr (100tkr), 2 dukater Riga 295tkr (100tkr) jag skulle kunna fortsätta, men stannar här. Tycker också att koppar mynten fått en liten nytändning och priserna var överlag riktigt goda, annars har väl kopparmynten fått stå åt sidan för silvermynten i hög kvalitet på senare år. Efter att jag gått såldes flera riktigt svåra provmynt vilka överlag betalades riktigt bra.

Förutom rekordpriser fanns det mynt som åtminstone jag (och förmodligen köparen också) tyckte gick för fyndpris. Tänker bl.a. på Interregum (1465-1467) 25tkr (20tkr) har för mig att jag sett dessa mynt med slutpriser på både 2-3-4 gånger gårdagens klubbslag, 18 penningen Hedemora eller Söderköping, ett riktigt tydligt exemplar 37tkr (20tkr), Reval 4 penning 1597 gick för utrop 50tkr ett fyndpris och jag hade nog trott på närmare 100tkr samt Stockholms(?) halvöret 1625 66tkr (50tkr).
Hela slutprislistan hittar du på MISAB:s hemsida!
Mest nöjd med MISAB auktionen är jag över Göteborgsöret 1609 med MONETA PRIMA. Lyssnade på ett mycket trevlig föredrag av T. Hassel om Göteborgsmyntningen på SNF för några år sedan. Hassel nämnde myntet med PRIMA, men det hade jag glömt och det var först efter Lindbergauktionen som jag kom ihåg att Göteborgsmynten fanns både med texten MONETA PRIMA och MONETA NOVA. Detta efter ett telefonsamtal med köparen av Lindbergs exemplar. Insåg då att ett sådant mynt vill jag ha! Redan på MISAB20 dök två exemplar upp! Hade lagt förhandsbud på det första och “bästa” (1+) men blev underbidder och köpte istället det kanske ur ett helhetsperspektiv bättre exemplaret (1/1+). Tycker katalogförfattare borde uppmärksamma PRIMA i stället för att bara skriva “med årtalet i omskriften”. För detta är ett riktigt roligt mynt där PRIMA talar om att det är det “första” myntet från Göteborg. NOVA talar bara om att det är ett “nytt” mynt och detta borde väl inträffa varje år när nya mynt kommer ut…

Förutom kvalitetsauktioner har MISAB också börjat genomföra “enklare” internetauktioner. Jag tror inte det dröjer länge innan MISAB presenterar sin tredje dito. Vi som var på plats fick veta att nästa auktion äger rum andra helgen i mars, samt att en specialauktion planeras till i maj!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *