Nya mynt och sedlar den 3 oktober!

Inom kort släpps de sista sedlarna samt mynten i den nya mynt- och sedelserien. Om två veckor får vi alltså börja vänja oss med följande betalningsmedel.

1 krona
Metallinnehåll: Kopparpläterat stål, det vill säga en kärna av stål med ett tunt ytterskikt av koppar Vikt: 3,60 gram. Diameter: 19,50 millimeter. Tjocklek: 1,79 millimeter. Rand: Räfflad. Formgivare: Ernst Nordin

2 kronor
Metallinnehåll: Kopparpläterat stål, det vill säga en kärna av stål med ett tunt ytterskikt av koppar. Vikt: 4,80 gram. Diameter: 22,50 millimeter. Tjocklek: 1,79 millimeter. Rand: Delvis räfflad, delvis slät Formgivare: Ernst Nordin.

5 kronor
Metallinnehåll: Legering bestående av koppar, aluminium, zink och tenn
Vikt: 6,10 gram. Diameter: 23,75 millimeter. Tjocklek: 1,97 millimeter. Rand: Slät
Formgivare: Ernst Nordin

100 kronor
Motiv framsida: skådespelerskan Greta Garbo. Motiv baksida: Stockholm, där Greta Garbo växte upp. Mått: 133 x 66 millimeter. Tjocklek: 125 mikrometer +/- 10%. Färgton: Blå. Sedelpapper: Tillverkat av bomullsfibrer som inte är fluorescerande, det vill säga återger inte något ljus i UV-belysning (annat papper kan lysa upp blåaktigt). Sedelnummer: Bokstaven anger vilket år sedeln är tryckt. A = 2013, B = 2014 etc. De två första siffrorna anger var på tryckarket sedeln är tryckt. De sista sju siffrorna är ett löpnummer.

500 kronor
Motiv framsida: Birgit Nilsson, sångerska. Motiv baksida: Skåne, där Birgit Nilsson växte upp- Mått: 147 x 66 millimeter. Tjocklek: 125 mikrometer +/- 10%. Färgton: Röd. Sedelpapper: Tillverkat av bomullsfibrer som inte är fluorescerande, det vill säga återger inte något ljus i UV-belysning (annat papper kan lysa upp blåaktigt). Sedelnummer: Bokstaven anger vilket år sedeln är tryckt. A = 2013, B = 2014 etc. De två första siffrorna anger var på tryckarket sedeln är tryckt. De sista sju siffrorna är ett löpnummer..

Källa/bilder: www.riksbank.se

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *