Det var bättre förr?

Tack för en livlig diskussion kring digitalisering och öppen data. Jag har fått många innovativa tips och återkommer säkert till flera av dessa.

Som jag ser det har digitalisering tagit rejäl fart och alla vill vara med! Som en mycket hög EU representant uttryckte det förra veckan “hänga med eller försvinna”. Allt går så mycket snabbare idag, kvalitén är högre och kostnaden minimal för att hantera information digitalt.

– För några år sedan krävdes det två års utbildning för att köra taxi i London, idag kan “vem som helst” köra taxi i London med hjälp av en GPS och inom kort behövs ingen chaufför alls…

– En gång i tiden (< 10 år sedan) köpte jag mina skivor i butiken, det handlade om LP- och CD-skivor. Skivsamlingen var både dyr och klart begränsad. Idag betalar jag en liten summa för att få tillgång till i princip all musik som skapats! Denna musik kan jag lyssna på via telefonen, TV:n eller datorn närhelst jag vill. Håller musikbranschen på att “dö” nu när allt har digitaliserats? Nej knappast, musikbranschen är nog vitalare och lönsammare än någonsin, samtidigt som utbud och variation är enorm.

– E-sport är den snabbast växande sporten och konkurrerar idag med de största sporterna både vad gäller antalet aktiva och publik! I morgon är den troligen störst…

– Varför inte ha en dator (robot) som några gånger per dag scannade av allt som skrivs på nätet om mynt och numismatik. En robot som sedan kunde sammanställa och kvalitetsgranska denna information och formulera det viktigast i intressanta och välskrivna dagliga blogginlägg, tekniken finns vad väntar vi på? Tror dessutom vi alla surfat in på sidor som helt är skapade av robotar, det gäller även myntsidor…

Får “ursäkta” om det ibland blir lite mycket löpning, digitalisering och andra icke numismatiska inlägg, men det är saker som engagerar mig och som därför får plats på bloggen. Jag lever dock inte alltid som jag lär och ska jag vara riktigt ärlig föredrar jag inbundna böcker och live-auktioner före digitala ditosmiley

Vi och resten av världen har hård lagstiftning vad gäller upphovsrätt. Skyddet för upphovsmannen/kvinnan tillsammans med tryckfrihet är mycket viktig grundprincip i rättssamhället. Den som vill publicera sitt nyskrivna material är bara att lyckönska, jag tror du/ni gör helt rätt och är morgondagens vinnare! Att publicera någon annans material är däremot olagligt, såvida inte upphovsrättsskyddet löpt ut.

Åter till ursprungsfrågan. Var det bättre förr? Svår fråga, jag förstår att för en del var det bättre på den gamla goda tiden när affärerna gick lysande; men vart tog Facit och skrivmaskinsfabriken vägen? Jag kan var nostalgisk men tror för den skull inte att det var bättre förr.
Nu har jag “pratat” av mig för denna gång vad gäller digitalisering, första gången var 1998 på Myntsidans e-zine! Myntsamlande och internet.

Ska nu sätta mig i fåtöljen med ett glas sangoviese och bläddra i en av Stiernstedts tidiga böcker om polletter och kopparmynt!

Trevlig helg!
IMS >>>

Uppdaterad 18:39 tänkte dela detta inlägg på Twitter, men Twitter ligger just nu nere… attans jag som var så positiv till det digitala…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *