Digitalisera mera…

I veckan har jag ägnat tre dagar åt att lyssna på föreläsningar om framtid och då främst digitalisering. Tycker själv att jag ligger relativt långt fram både på jobbet och privat. Men vid en lite vidare omvärldsbevakning och med bra “spaningar” i olika föredrag inser jag att digitaliseringen går snabbare än vad jag (vi?) tror. Kan inte annat än imponeras av de framsteg som görs och EU kommissionen kämpar hårt för ökad digitlisering och öppen data (PSI). Troligen en överlevnadsfaktor för Europa. Tittar man 10 år tillbaks fanns inte mycket på nätet/ digitalt, idag har det fullkomligt exploderat genom smartphonen och andra plattformars introduktion på marknaden. Nu kanske inte numismatiken har varit med om samma utveckling, men det har ändå hänt en del och jag tror att omsättningen “digitalt” idag är betydligt större än butiks/mäss-försäljningen och skulle det inte vara det så är det garanterat fallet inom några år.

Jag är säker på att vi myntsamlare/ numismatiker också måste ta ett större steg in i den digitala världen. Visst gör vi trevande försök, min hemsida, blogg och twitterkonto är några sådana. Men dessa räcker naturligtvis inte långt, jag har varken kunskapen, tiden eller möjligheten att ligga i framkant på utvecklingen. Tror att numismatiken både för att behålla intresserade men framför allt för att fånga ny intressenter måste bli mer öppen och digitaliserad. Har du ideér pröva dom, det är aldrig fel att misslyckas. Skulle 1 av 10 digitala “projekt” lyckas har vi kommit långt!

Har själv en gång i tiden skapat en databas där jag matade in priser som olika mynt såldes för, resultatet publicerades med uppdateringar kanske en gång i halvåret på hemsidan. Allt skedde manuellt av mig, men databasen gjorde beräkningarna. Måste säga att det var mycket tidsödande att samla in och registrera “alla” försäljningar. Tänkt om någon kunde konstruera en databas med en beräkningsalgoritm och som automatiskt hämtade in den öppna information som auktionsföretag med mera släpper kring försäljningar. Värderingsböcker skulle bli överflödiga… och värderingspriser uppdateras i realtid.

Jag har inga lösningar på vad vi som myntsamlare kan göra för att öka digitaliseringen. Jag kan ha idéer men det har vi alla! Tror vi myntsamlare/ numismatiker tillsammans måste börja fundera på vad vi behöver. Sedan får tekniker och andra intresserade anta utmaningen och se om detta går att förverkliga…

Tänk om Malmers stampkedjor låg öppna på nätet, tillgänglig för forskare, myntsamlare och andra intresserade runt om i världen… det skulle inte dröja länge innan dessa stampkedjor fylldes på med nya mynt och nya kopplingar mellan olika myntorter och stampar skulle säkert upptäckas! Till nytta för alla intresserade. Kostnaden och tidsåtgången skulle vara försumbar…

Vet att arkeologer som hittar oidentifierade mynt lägger ut dessa i social medier och låter alla vara med och tycka. Såg nyligen en bild på ett mycket hårt, till oigenkänlighet korroderat medeltidsmynt. Den samlade kunskapen, eller åtminstone de som var medlemmar kunde på ett par timmar, tillsammans!, identifiera myntet ända ned på LL-nummer nivå och därmed knyta ett specifikt mynt (årtal) till fyndplatsen.

Tänk om statssamlingen, den vi alla äger och som finns magasinerad vid Slottsbacken var tillgänglig. Idag kan vi bakom glas och ram se ett litet urval av allt som finns. Med benäget tillstånd kan vi få se andra delar. Men för att se mynten måste vi bege oss till Stockholm. Borde inte statssamlingen vara tillgänglig för alla? Jag vill kunna sitta hemma, utan att åka till Stockholm och när det passar mig beskåda statssamlingen. Regeringen hade för många år sedan det som krav, mynten skulle katalogiseras och digitaliseras. Inte mycket har hänt, varken under nuvarande eller föregående ledning… Hade samlingen digitaliserats hade vi alla vetat vad den innehåller… Nu är vi hänvisade till litteratur som kanske trycktes för 100 år sedan. Jämför gärna med Uppsala Universitets Myntkabinett där det mesta är digitaliserat och sökbart på internet! Vem har sett dessa mynt förut?
Dom finns att beskåda digitalt via Uppsala Universitets Myntkabinetts hemsida. Kanske finns dessa mynt även på KMK?, vem vet…

Ett mycket bra och inovativt sätt att använda de möjligheter som det digitala medierna ger tycker jag Falcoins raritetssidor står för. Tillsammans kan vi nu skapa en bra bild av hur många exemplar som finns bevarade. Hade Falcoin själv stått för hela arbetet hade det tagit mycket lång tid. Nu gjorde Falcoin grundjobbet men det geniala är att Falcoin sedan gjorde sitt arbete offentligt och vi kan nu, alla som är intresserade av svenska mynt hjälpa till!
Den som samlar varianter borde göra samma sak. Offentliggör vad du hittat med bilder och beskrivningar och jag lovar att det snabbt kommer att dyka upp nya varianter! (ensam är inte stark) – Redan Brenner använde offentlighet/öppenhet för att öka sin egen kunskap. Förstaupplagan skickades ut till ägare av olika stora europeiska samlingar, bland annat den franske kungen (exemlaret finns på SNF´s kansli!). Här kunde fransoserna jämföra Brenners rön med de objekt som fanns i den egna samlingen och meddela Brenner “- att detta svenska mynt har du minsann missat!…” Vilket säkert medförde att myntet fanns med i andra upplagan.

Fick under e-förvaltningsdagarna i Älvsjö lyssna på ett exempel som säkert skulle kunna appliceras inom numismatiken. SMHI har en mängd mätstationer runt om i landet som samlar in data. SMHI är bra på att göra prognoser. För ett tag sedan släppte SMHI all sin data fri, den som vill använda datan får göra det gratis. Ett “yngre” företag laddade hem datan och skapade en “app” med logaritmer som behandlade informationen. Att färdigställa “appen” tog cirka tre veckor. SMHI behövde över 24 timmar för att ta fram en fem-dygns prognos i sin superdator, “appen” gör idag samma jobb på 20 millisekunder och kvaliten är inte sämre och kostnaden en bråkdel. Det finns hur många exempel som helst där någon tillhandahåller en plattform och där användarna “där ute” kan använda plattformen för att skapa mervärde med den öppna data som finns tillgänglig. Vinn-Vinn!

Får avsluta med en löpsedel från Metro igår som löd ungefär “Nio appar som gör det roligare att resa” tänk den dag SNT, Ingemars Myntsida eller för den del dagspressen kan ha en löpsedel “Nio appar som gör myntsamlandet roligare!”

INGEMARS MYNTSIDA >>>

ps Tycker det är spännande att frågorna om mynt och numismatik nu börjar komma in på Twitter. Både från “redan frälsta” och från “oinvigda”. Fler myntsamlare borde skaffa sig ett Twitter-konto! Tillsammans kan vi interagera och skapa nya värden inom numismatiken. Till nytta och glädje för oss alla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *