Philea 12 november

Nu har jag haft tid att gå igenom katalogen (som anlände härom dagen) och det är en riktigt bra auktion Philea bjuder på. Toppobjektet är naturligtvis den 13 kilo tunga åttadalern från 1660. Visserligen det näst vanligaste årtalet, men de jag sett till salu har nog alla burit årtalet 1659 dvs Karl X Gustaf. På den aktuella plåten står det bara Carolus d.v.s. Karl XI. Vill man typsamla åtta-daler förefaller det alltså som att det är dessa två årtal, 1659 och 1660 som är möjliga… Utropspriset är satt till 500.000 men jag tror inte det räcker långt. I förhandssnacket har det pratats om allt från 3 till 5 gånger det priset! Myntmarknaden är het och säkert får vi se en riktigt bra slutnotering.

Utropet på det kanske näst roligast myntet är betydligt lägre än drygt 0,5 procent av plåten. 1 öre 1629 provmynt Säter med utropspris 3000. Frågan är om man missat en nolla? Tror dock inte att det spelar någon roll, eftersom mynt idag brukar hitta sitt rätta värde oberoende av utropspris. Enda nackdelen är väl att ett lågt utrop ökar tiden från annonsering till klubbslag!

Tittar man på mynt som är högt värderade och troligen också kommer att bli dyra märks bl.a. Ort (1/4 rd.) 1599 min favorit förutom de ovan nämnda mynten i koppar (50tkr), Öre Nyköping 1628 med tre vapensköldar (15tkr), Taler Pommern 1655 (40tkr), 8 mark 1670 ex. Bonde (30tkr), 4 mark 1720 ex.Rosenlund (20tkr), Riksdaler 1795 med FOLKFT (10tkr) och 50 öre 1862 (30tkr). Naturligtvis har jag både hoppat över och missat några objekt.

Bland de billigare som känns klart budvänliga tycker jag man kan räkna; Öre 1737 Stockholm (0,5tkr), Saint Bartelemy (1tkr), Riksdaler 1844 med brett huvud (8tkr) och 5 kronors sedeln 1974 både stjärnmärkt och makulerad (1tkr).

Som vanligt (1) fokuserar jag på de svenska objekten. Huruvida det finns några riktiga “stänkare” bland de utländska överlåter jag till andra intresserade.
Som vanligt (2) har jag inte möjlighet att åka till Svartens gatan när det auktion… Denna gång med giltigt förhinder. Det får alltså bli ett antal förhandsbud, men det har fungerat bra förrut och gör det naturligtvis även denna gång!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *