Numismatik i Wien

Torsdag till söndag förra veckan tillbringade jag i Wien tillsammans med Numismatiska klubben i Uppsala. En riktigt trevlig resa som gav mersmak. En resa som förutom många kulturhistoriska platser naturligtvis innhöll mycket myntsnack. Flera intressant institutioner med numismatisk anknytning besöktes. Fredagens program innhöll tre besök och dagen ägnades åt Myntkabinettet, Nationalbanken och Numismatiska institutionen vid Wiens universitet. Faktiskt den enda numismatiska institutionen i världen. Annars brukar väl numismatik företrädesvis bedrivas vid arkeologiska, kulthurhistoriska eller möjligen vid ekonomiska institutioner. Intresset för att studera numimatik är stort och om jag räknade rätt hade institutionen inte mindre än 60 studenter. Dessutom fanns det möjlighet att läsa numismatiska sommarkurser! För egen del blir det tyvärr ingen sommarkurs då min skoltyska är alltför knapphändig och jag idag bara klarar de allra enklast artighetsfraserna…
Alla tre institutionerna hade många intressant numismatiska objekt att visa upp. Jag har twittrat om några av alla guldobjekt som visades upp. Nedan kompletterar jag med några andra bilder från Wien
Själv besökte jag Wien för första gången för 30 år sedan, den gången under en tågluff där de kulturhistoriska Wien ägnades mindre uppmärksamhet. Denna gång blev inriktningen en helt annan. Flera trevliga platser besöktes eller passerades som Stefansdomen, Spanska ridskolan, Staatsopera men mycket mer finns att upptäcka. Tror att det någon gång, inom inte en allt för avlägsen framtid, får bli en familjeweekend i Wien, eller en weekend med sambon. Wien har verkligen mycket att erbjuda både kulturhistoriskt och gastronomiskt. Byggnaderna har klarat 1900-tals krigen förvånansvärt bra (och kulturskatterna finns kvar) även om spåren från dessa dagar är tydliga på vissa platser. Nedan illustrerade av skotthålen från en eldstrid 1945.
Som alltid när ett gäng numismatiker träffas blev det mycket myntsnack särskilt vid de tillfällen vi hämtade andan över en Gösser eller slog oss ned på en restaurang för att förtära någon österrikisk maträtt. Naturligtvis blev det Wienerschnitzel, surkol och knödel i massor och på lördagens gemensamma middag på mycket trevliga Melkerstiftskeller avnjöts Mårtengås och apfelstrudeln.
Av Gorgon fick jag höra ett talespråk som Frösell ofta använde och som fritt översatt ur mitt minne löd ungefär som följer “numismatik utövas bäst tillsammans med goda vänner, god mat och god dryck”. Ett talespråk som jag tycker symboliserar hela Wienresan på ett mycket bra sätt!
Får rikta ett särkskilt tack till de i klubben som arrangerad resan och då särskilt Ylva som galant guidade oss runt i Wien.

INGEMARS MYNTSIDA>>>
ps. det blev ett relativt kort inlägg, men jag misstänker att både en bloggkollega och NKU kommer att skriva mer om resan! Nu gör jag natt, en weekend i Wien med hemkomst 23:00 igår och en “elak” väckarklocka som ringde 06:13 i morse tar på krafterna…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *