Nostalgi (4) – Sandhillkassetterna

De första myntböckerna jag läste vara tydliga. Rengör inga mynt och spara ”nollorna”. Ganska tidigt insåg jag att de blå albumen där de första mynten ”trycktes in” inte var den ideala förvaringen. Nu var väl merparten av morfars silverinvestering i kvalitet 2 upp till 1. För mig blev då 1+/01 mynt i toppkvalitet om man bortsåg från de ocirkulerade mynten som hamnade i börsen. Naturligtvis skulle dessa toppexemplar få en så bra förvaring som möjligt!
Till dessa mynt från sent 60-tal och tidigt 70-tal införskaffades Sandhillkassetter. Med lite erfarenhet konstaterar jag dock att dessa praktexemplar kanske i bästa fall höll kvalitet 01/0 om ens det. Lite bättre blev det 1978 då myntverket började ge ut hårdplastkassetter av Sandhill-typ där från myntverket handplockade ocirkulerade mynt placerades. Kassetter försågs med försegling för att dom inte skulle kunna brytas. Har dock för mig att denna försegling de första åren var mycket skör och få set torde idag ha förseglingen oskadd… Myntverkets hårdplastset var å andra sidan ett stort steg åt rätt håll. Myntverksseten i mjukplast från åtminstone 1973 och 1976 har mycket att önska och redan efter ett par år hade mynten belagts med en grå-geggig yta av mjukgörarna i plasten. Dessa mynt och mina ocirkulerade mynt från Sandhillkasstterna blir nog snart inväxlade. Värdet är förmodligen högre idag (det nominella) än om några månader då dom tas ur cirkulation (1 juli). Därefter lär dom som andra moderna mynt handlas till metallpris för kanske 10 kronor per kilo…
Myntverkets årsset var jag prenumerant på från begynnelse till en bit in på 90-talet. Värdeökningen har inte varit dramatisk och jag tror att det idag är svårt att ens få pengarna tillbaks om dom skulle säljas. Myntverksårsseten och Sandhill kassetterna har alltså främst sparats av nostalgiska skäl.

Många, många år efter det att jag köpt de första årsseten gjorde jag ett företagsbesök. Döm av min förvåning när aktuellt företag förutom den lilla plast-jetong som på den tiden prydde Absolut vodka flaskorna även tillverkade myntset. Att dom var leverantörer till Absolut var vida känt men att även myntverkets hårdplastförpackningar (och att kanske även Sandhill kassetterna tillverkades där) var en nyhet för mig. Men på ett lager låg hela produktionen av om jag minns rätt 1993 hårdplast-förpackningar till årsseten klara att levereras till Myntverket! Till saken hör också att företaget var beläget knappt en kilometer från där jag bodde på den tiden och där mitt myntintresse startade!

Hur en myntsamling ska förvaras är naturligt en smaksak. Men håller samlingen hög kvalitet eller har ett högt värde är det viktigt att välja förvaringen med omsorg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *