Värdefulla växelmynt!

Indragningen av den gamla myntserien pågår för fullt. Enligt Riksbanken finns fortfarande miljarder kronor av de äldre typerna i omlopp. Förra året fick vi en helt ny myntserie och den 3 oktober 2016 släppte Riksbanken 1-2-5 kronorsmynt med nytt utseende och storlek. 30 juni i år upphör de gamla 1-2-5 kronorna att gälla som lagligt betalningsmedel. 10 kronan som vi är van att se den sedan 1991 fortsätter vara giltig i sin nuvarande utformning.

Ser man på tidigare indragningar av mynt i oädel metall är det bara att konstatera att det blir såpass stora volymer sparade att dessa oftas inte handlas till mer än skrotpris efter indragningen. Vilket för våra nickelmynt borde innebära maximalt 5-10 kronor per kilo. Det kan därför vara hög tid att lösa in alla växelmynt före 1 juli.
Som alltid finns det dock mynt i växelkassan som kan ha ett visst samlarvärde och som därför bör sparas. Nedan ska jag försöka lista de mynt som du kanske inte ska växla in hos Riksbanken.

A. Mynt med låg upplaga
Under Carl XVI Gustafs regeringstid har flera mynt präglats i mycket låga upplagor. I vissa fall får man faktiskt gå över 100 år tillbaks i tiden för att hitta lika låga upplagor. Samtliga mynt nedan har präglats i en upplaga av mindre än 1 miljon.
– 5 kronor: 1986, 1989, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999 (inget år överstiger upplagan 1 miljoner ex)
– 1 kronor: 1986, 1993, 1994, 1995, 1996 (inget år överstiger upplagan 1 miljoner ex)
– Jubileumsmynt: en femkrona präglades 1995 upplaga 300.000, har du sett den? Den har faktiskt cirkulerat!
– Vad gäller de senare årens minneskronor 2000, 2009 och 2013 tror jag bara det är den sistnämnda som bör sparas. Den förekommer åtminstone bara sporadiskt i cirkulation.

B. Varianter
– 5 kronan 1972 präglades med och utan strömmar bakom lejonen.
– 5 kronan 1991 med felaktigt myntmästarmärke

C. Felpräglingar
Myntverket har slarvat de senaste åren vilket resulterat i en rad felpräglingar, de flesta felpräglingarna är mycket uppskattade bland myntsamlare.
– Felaktig utstansning: Myntet har blivit felaktigt utstansat. Myntet är inte runt, utan en del saknas. Ofta passar ett mynt av motsvarande valör in i felstansningen.
– Felaktig myntämne: Ja det förekommer faktiskt. Exempelvis en 25 öring präglad på en plants avsett för en 10 öring. På senare år har det också förekommit att svenska mynt präglats på plantsar avsedda för utländska mynt. Bl.a en enkrona präglad i ett mässingsliknade material, dvs en “gul”-krona. Alla dessa mynt har ett samlarvärde och är eftertraktade.

D. Silvermynt
Det förekommer ganska sällan silvermynt i cirkulation. Tror att jag de senaste åren fått max ett silvermynt per år. Under senare tid har jag dock fått in ett flertal. Orsaken är troligen att gamla sparbössor nu börjar tömmas. Silvermynten har alltid ett metallvärde som överstiger det nominella värdet. Håller du nu på med att tömma dina sparbössor och andra gömmor, ska du därför spara följande nu gångbara silvermynt
– 1 kronor 1875-1942 innehåller 80 procent silver eller 6 gram per mynt,
– 1 kronor 1842-1968 innehåller 40 procent silver eller 2,8 gram per mynt,
– 2 kronor 1876-1940 innehåller 80 procent silver eller 12 gram per mynt, och
– 2 kronor 1942-1966 innehåller 40 procent silver eller 5,6 gram per mynt.
Även äldre femmor 1971 och tidigare innehåller silver. Femmorna 1972-1973 är präglade i kopparnickel. Det verkar dock finnas en allmänn uppfattning om att dessa skulle vara tillverkade i silver, åtminstone med ledning av alla mailfrågor jag fått kring detta.

Lycka till i jakten på ovanligheter bland de snart ogiltiga mynten. Ett tips kan också vara att spara några mynt som du om några år kan överlämna till något barn eller barnbarn som ett minne av de mynt du använde när du handlade. Barnet kan säkert tycka det är spännande och det kan säkert leda till ett trevlig samtal om när du var ung!
För oss vuxna är mynten “vardag” för barnen blir detta historiska dokument från en svunnen tid! Kanske till och med barnet vill fortsätta utforska vår tidigare mynthistoria. Vem vet?

Har du några frågor kring de mynt som nu blir ogiltiga är du alltid välkommen att kontakta mig via mail.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *