Nostalgi (6) – Myntauktion, Ahlström 24

Vad passar bättre en vecka som denna med två fullmatade MISAB auktioner till helgen än en tillbakablick på mitt första auktionsbesök? Som myntsamlare ”måste” man besöka auktioner! På 80-talet var det Ahlström som gällde idag är det MISAB som är det ledande svenska aktören.

Under ett besök på Ahlströms mynthandel, då belägen på Kungsgatan, inhandlade jag min första auktionskatalog, Ahlström 24. Det blev en helt ny upplevelse, jag var van vid olika ofta stencilerade listor från mynthandlare. Listor med ofta mycket enkla beskrivningar av mynten och listor som helt saknade bilder. I Ahlströmkatalogen var merparten av objekten både avbildade och väl beskrivna. Mynten som jag köpte på den tiden höll ofta sämre kvalitet än vad säljaren angivit. Min bild av de olika kvalitetsgraderna blev därför klart snedvriden. I Ahlströmkatalogerna öppnades en helt ny kvalitetssättning som jag med några få ord skulle kunna beskriva som ”att kvalitet 1+ är kvalitet 1”. De mynt jag tidigare köpt som 1+ höll enligt Ahlström kvalitet 1 eller möjligtvis kvalitet 1/1+, men absolut inte mer. Ahlström höll en kvalitetsstandard som jag i högsta grad tycker håller än idag. Troligen var Ahlström vändpunkten för det som av många idag kallas Glück/Hirsch-nollor och vi fick en mer standardiserad kvalitetssättning tack vare Ahlström, även om det inte var Ahlström som ”uppfann” den moderna kvalitetskalan.
Det blev många timmars studerande av katalogen och många drömmar om nya mynt till samlingen. Några veckor senare blev också ett besök på Operaterassen där Ahlström auktionen gick av stapel. Bara att bege sig till Operakällaren/ Café Opera var en upplevelse, jag hade aldrig tidigare varit i närheten av dessa lokaler. Väl på plats var salen fylld av förväntansfyllda samlare. Trots att jag var unga och oerfaren av myntauktioner fick jag ett trevligt bemötande av personalen. Var sedan trogen gäst och tror att jag maximalt missade 5-8 auktioner innan epoken Ahlström gick i graven.
Tyvärr var jag sparsam med anteckningar i katalogen från min första auktion och den är i princip helt ren. Tror att det blev fem mynt på denna första auktion, varav ett trevligt kvartsöre Drottning Christina och en riksdaler Gustaf III åtminstone var två av dessa. Tyvärr hittar jag i skrivande stund inte slutprislistan från auktionen. Men om jag minns rätt så var Ahlström mycket skicklig i sin prissättning och myntmarknaden inte lika het som idag. Få exemplar sprang iväg mer är 25-30 procent över värdering och utropspriset var alltid 70 procent av värderingen.

Eftersom jag nu plockade fram katalogen till Ahlström 24 roade jag mig också med att gå igenom utropspriserna (värderingarna) och utan att ha gått igenom slutprislistan tycker jag följande mynt kan uppmärksammas. Vilka troligen också såldes med ett mindre påslag mot värdering. Köparprovision var inte ett vedertaget begrepp på den tiden utan köparen betalade slutpris och det var endast säljaren som fick betala inlämningsprovision. Kanske några objekt jag skulle bjudit på vid första myntauktionsbesöket!

Knut Eriksson , Uppsala brakteat LL 1:A:2b stot kantförlust (1+) 1.800
Gustaf Vasa öre Stockholm “1522” 1?/1 1.000
Gustaf Vasa Mark 1540 Västerås 1+/01 3.500
Gustaf II Adolf öre 1625 med S i pilvinkeln SM 124 (1+) 10.000
Gustaf II Adolf 1/2 öre 1627 1/1+ 1.800
Carl XII 4 mark 1698 kontamarkerad Riga 1705 1/1+ 2.200
Wismar kontramarkering på 1/3 taler Brandenburg 1 1.800
Carl XVI Johan Riksdaler jubileum 1721 01 4.000
Oscar I 1/4 Riksdaler 1852 01/0 25.000
10 daler SM 1666 Palmstruch (1?) 10.000

En liten ankedot som kanske inträffade vid en senare auktion men som jag ändå tar med i denna nostaligtripp är den gång auktionen fick avbrytas pga. en ”lax”. Utanför Operaterassen är Stockholms ström belägen, ett populärt vatten att fiska i. Mitt under Ahlströmauktionen lyckades en av fiskarna bärga en lax som säkert vägde 10-15 kilo. Detta uppmärksammades av en auktionsdeltagare och snart var det fullt på vänstra sidan i auktionssalen när alla ville se fisken! Efter någon minuts uppehåll fortsatte sedan auktionen.

Ahlström 24 var den första auktionen jag besökte, sedan dess har det blivit deltagande vid en rad olika live-auktioner, bland de jag kan dra mig till minnes just nu finns auktioner från Hirsch, Mynthuset, SNF, Svea Myntauktioner, Antikören och Aurum. Den sammantagna listan med auktionsföretag jag bjudit hos via anbud är idag lång och jag tror alla världsdelar finns representerade utom Afrika och Sydamerika, men från dessa delar av världen har det å andra sidan blivit köp via eBay.

Ett tips från min sida är att besöka auktioner (och mässor). Det finns inget bättre tillfälle att få studera tusentals mynt på en och samma gång. Mynt som är professionellt graderade av mynthandlare och auktionister. Här kan du lära dig hur de olika kvaliteterna ska se ut och också mycket om prisbilden på olika mynt i olika kvaliteter. Varför kostar vissa mynt bara hälften av katalogvärdet? Svaret är lätt att lista ut om du på en mässa ser 25 mynt i den kvaliteten. Varför blir ett annat mynt sålt för fem gånger värderingspriset trots att kvaliteten är dålig och myntet på det hela taget ser tråkigt ut? Svaret är här också enkelt, troligen har du inte sett myntet till salu på alla auktioner du besökt de senaste fem tio åren och inte heller på någon mässa.

Lär dig mer om kvalitet och prissättning via auktioner så slipper du göra samma misstag som jag gjorde i början, köpte ”billiga” 1+ mynt som senare visade sig vara ”dyra” 1 mynt…
ps just nu har du chansen att besöka visningen av MISAB 21 och 22!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *