MISAB 21 och 22

Då har vårens MISAB auktioner avverkats. Själv har jag besökt alla de första 20 auktionerna på plats, nu blev det ett brott i den sviten eftersom jag var tvungen att prioritera bort lördagens auktion. Hade dock lagt ett antal förhandsbud till lördagen men lyckades trots det inte få hem något. Hade även lagt anbud på söndagen, inte heller här räckte buden riktigt till. Nu spelade det mindre roll eftersom jag var närvarande och kunde plussa på anbuden och även bjuda på annat som var markerat i katalogen. Tycker att jag kom med bra i budgivningen och spaden var uppe många gånger. Vet inte om du känner igen dig men ibland går det ”troll i spaden” och det är svårt eller nästan omöjligt att höja den…

Det är alltid lätt att vara efterklok när man sitter med facit. Konstaterar så här i efterhand, att visst borde jag ha varit med i budgivningen ett tag till på några objekt. Men det är naturligtvis inte någon garanti för att köpa något, Det blev i alla fall några nya objekt till samlingen bland annat en ny regent (medeltid förstås) och en för mig ny ”besittning”. Jag är klart nöjd med helgen även om jag naturligtvis gärna hade löst ut några objekt till i går eftermiddag!

Under söndagen var det ganska glest i salen (halvfullt), det hade enligt de som var närvarande även under lördagen varit mer folk på MISAB 21. Nu verkar inte antalet närvarande i salen ha stor betydelse. I dagens digitala värld är både förhandsbuden samt telefonbuden många och slutpriserna når därför upp till bra nivåer utan att det måste vara knökfullt i själva lokalen.

Om jag summerar de båda slutprislistorna kommer till nästan 10 mkr alltså fullt i nivå med rekordauktion i höstas då den magiska gränsen nåddes för första gången. Listan med osålda objekt är kort.

Prismässigt var lördagen klart bättre än söndagen. Den satsning som MISAB gjort på internetauktioner avspeglade sig tydligt på lördagens auktion där objekten i snitt var bättre än på tidigare auktioner och snittpriset per sålt objekt blev hela 7500 kronor. Två objekt, baretten och spiran 1534, bidrog naturligtvis till att dra upp snittpriset med slutpriser på 595000 respektive 260000 kronor.

Om objekten i snitt var mindre kostsamma på söndagen så var det inga lätta mynt som samling Ivarsson innehöll. Det var mängder av småmynt med både R, RR och RRR. Alltså mynt som i princip aldrig förekommer till försäljning. Snittpriset under söndagen blev drygt 3900 kronor per objekt.

Jag väljer att här inte gå in på enskilda objekt, men gör två undantag. Det gäller mynttyper som jag aldrig tror mig ha sett till salu tidigare. De båda 4 skillingarna 1535 och de båda besittningsmynten från Mainz i valören 8 heller. Överlag riktigt risiga exemplar undantaget den lite större hellern, ett brakteat mynt i riktigt trevlig kvalitet. Men så är det ofta med dessa rariteter, dom är så pass svåra att den som vill ha typen i samlingen får nöja sig med det som finns tillgängligt (samma sak med de svåra ettöringarna Gustaf Vasa). Var med i budgivningen på alla fyra mynten och underbidder på två av dessa. Men som jag skrev tidigare hade jag troligen inte blivit ägare till något av mynten även om jag behållit spaden uppe ett litet tag till…

Slutprislistorna hittar du här:
MISAB21 – slutpriser (pdf)
MISAB22 – slutpriser (pdf)

Vill du läsa om medeltidsmynten rekommenderas det Gorgon har skrivit.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja citera Falcoin: ”Vet inte riktigt om det är mynten eller det sociala runt om kring som hägrar mest, men det kan kvitta”. Håller helt med Falcoin ”båda delarna är var för sig anledning att åka (på auktion)“.

Nu var vårens ordinarie auktionshelg hos MISAB avklarad men redan i maj återkommer MISAB med en auktion på Möckelsnäs. Enligt uppgift ska den innehålla många trevliga objekt! Tror även att vi snart har att se fram emot en ny internetauktion?

Inlägget uppdaterat 2017-03-24 med korrekta siffror!

Leave a Reply

Your email address will not be published.