Falska klippingar Johan III

På senare tid har det börjat spridas falska klippingar Johan III på olika internetsiter. Tror att de första dök upp för drygt ett år sedan, se tidigare blogginlägg. Sedan dess har “mynten” allt som oftast dykt upp till försäljning. Jag är allt annat än en expert på Johans klippingar men måste säga att förfalskningarna inte är helt enkla att skilja från äkta mynt. Det ryktas också om att en “mycket kunning” svensk säljare har sålt dessa förfalskningar till både handlare och seriösa samlare som äkta utan att köparna protesterat mot äktheten. Senare när en mängd mynt kom ut på marknaden har “bedrägeriet” uppdagats. Eftersom mynten hade en lite annan utformning än de äkta ska den aktuella säljaren påstått/ trott att dessa kom från en tidigare okänd “myntort/ myntverk”… Vilket naturligtvis “stämmer”, säljaren missade dock att informera köparna om att detta “myntverk” var aktivt i nutid… 450 år efter att de äkta mynten präglades.
Följande valörer och årtal känner jag till.
4 mark 1569, 1571
2 mark 1571
4 öre 1571
Känner du till andra valörer eller årtal får du gärna informera mig så uppdaterar jag inlägget.
Tyvärr har jag inga bilder. Men de förfalskningar som varit ute till försäljning har hållit “ganska god kvalitet” och “helt saknat patina”. Viss försiktighet bör alltså iaktas om det dyker upp Johan klippingar till försäljning.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.