Förfalskningar

Jag har tidigare skrivit om förfalskade riksdalrar 1781 och 1846. Modern teknik förefaller göra det allt billigare och enklare att förfalska mynt. Tittar man på den stor amerikanska auktionssiten så finns det i dag hundratals om inte tusentals kopior av amerikanska dollar mynt från 1800-talet till salu. Vissa säljare har kompletta årtalserier inklusive de svåra varianterna till salu, utropspriset är ofta en dollar stycke. Nya mynt läggs ut vecka efter vecka. De låga utropspriserna (och för all del också slutpriserna) talar för tillverkningskostnaden är låg. Den stora variantrikedomen för att det är lätt att kopiera ett mynt.

En kompis i designerbranschen har berättat hur man tar fram nya produkter. Produkten är skapad i en dator, sedan använder man sig av en tredimissionell kopiator för tillverkning. Kopiatorn bygger “lager för lager” upp en produkten. Ett lager i kopiatorna är ofta inte mer än en tusendel millimeter. Jag har sett leksaker framställas med denna metod, tredimisionella figurer som helt klart ser gjutna ut. Denna metod skall tydligen också fungera med metaller. Redan nu eller om några år kan man tillverka kedjor utan skarvar i länkarna!!

Frågan är om inte dessa kinesiska kopior är inscannade i en dator med laserteknik och att sedan en stamp tillverkats. Ser man på den “svenska” dalern 1781 så är de exemplar som saluförts både stamp- och plantsidentiska…

Har själv en sliten Carson City dollar i samlingen, har alltid drömt om att ha ett toppexemplar av detta “WildWestern” mynt i samlingen. En dröm som inte längre finns. Jag har insett att jag kan för lite om dollarmynt för att våga köpa ett toppexemplar, risken att det mynt jag köper är falsk är påtagligt. Köper jag det i direkt från den kinesiska tillverkaren är jag säker på att myntet är falskt. Problemet är att dessa mynt även säljs i andra och tredje hand. Det mynt jag köper i mynthandeln kan även det vara falskt. Blir jag erbjuden myntet av en ickesamlare får jag säkert förklaringen att myntet kommer från “en gammal samling som gått i arv” … Jag har givit upp hoppet om en CC-dollar.

Nu samlar jag inte amerikansk mynt. Men inser att om det är enkelt och billigt att tillverka kopior av dessa, så kommer snart de svenska mynten 1781 och 1846 att följas av fler mycket naturtrogna kopior. Om det handlar om en Gustav Vasa daler eller Karl XII vet jag inte. Likaså om det är mindre silvermynt eller mynt i oädel metall. Risken är hur som helst stor att nya förfalskningar dyker upp, vilket gör att jag känner mig olustig. Rykten går redan idag om att det finns förfalskade 5 kronor 1995 (FN 50 år) i omlopp, detta efter att en kinesisk säljare lagt ut ett större antal på auktion.

Får du kunskap om nya förfalskningar av svenska mynt hör av dig till mig så kommer jag att varna om dessa på Ingemars Myntsida, så att fler samlare får kunskap om dessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *