Förfalskningar 2

För några dagar sedan kommenterade jag alla falska mynt som säljs på internet. Jag har tittat vidare på detta. Den säljare som jag nämner i förra inlägget har idag över 400 olika falska objekt till salu. Merparten av dessa är amerikanska mynt. När dessa kopior är sålda läggs snabbt lika många nya ut på nätet vilekt talar för en masstillverkning.

Studerar man denne säljare lite närmare ser man att han också köper svåra amerikanska mynt. Troligen kopieras dessa mynt för att senare hamna i hans “myntverk” för att slutligen prånglas ut på olika auktionssiter. Snart kanske han även är köpare av svårare eller för all del enklare svenska mynt…

Av den feedback han fått framgår också att vissa av mynten han säljer inte är märkta “replica”. Detta är anmärkningsvärt då alla mynt som avbildas till försäljning är stämplade “replica”. Ett falskt mynt utan “replica”-märkning riskerar att säljas i andra hand. Att mynten som avbildas är stämplade “replica” beror troligen på auktionsföretagets regelverk och amerikansk lagstiftningen.

Allvarligast ser jag dock på att silverdollar nu även saluförs tillverkade i silver. Merparten av kopiorna verkar annars vara gjorda i oädel metall. Kombinationen bra kopior som inte är stämplade “replica” och som dessutom tillverkade i rätt metall och halt är farlig. Dessa kopior riskerar naturligtvis att lura samlare i framtiden då dom säljs i andra och tredje hand. Var för lite sedan i Sydostasien och såg då ett antal förfalskade silvermynt i oädel metall, dock inga svenska. På ytan ser dom helt OK ut, men när man håller dom i handen och känner på dom fattar man direkt misstanke. Både tyngd och “silver”-klang saknas.

Jag tror att vi alla som samlar mynt framöver måste vara vaksamma, riksdalrarna 1781 och 1846 kan få efterföljare, välgjorda kopior i rätt metall …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *