Nya enkronan presenterad idag

God fortsättning på 2009! Det har inte varit några inlägg under jul – och nyårshelgen men nu när vi återvänt till vardagen ska jag försöka hålla “bloggen” igång.

Dagens stora nyhet är 2009 års enkrona. Ett första mynt visades idag upp i riksdagen och överlämndas till kung Carl XVI Gustaf och Finlands president. Överlämnandet skedde i samband med öppningsceremonin för Märkesåret 1809.

Som jag tidigare skrivit om så kommer jubileumsmyntsutgivningen att upphöra. Sista jubileumsmyntet hyllade Selma Lagerlöf. Nu kanske detta inte var det sista jubileumsmyntet, men troligen kommer utgivningen att minska radikalt. De sista 30 åren har marknaden fullkomligt översvämmats av ointressanta jubileumsmynt i valörer från 100-2000 kronor. Det minskade intresset har tydligt avspeglat sig i antalet sålda mynt. Exempelvis såldes silvermyntet till minne av Järnvägen i mindre än 10000 exemplar och dito guldmynt i ca 1000 exemplar. En svindlande tanke är om alla dessa hundratals miljoner som jubileumsmynten kostat köparna istället hade investerats i äldre svenska numismatiska objekt, hur hade då prisbilden på svenska mynt sett ut idag?

Istället för jubileumsmynt kommer Riksbanken framöver att ge ut reguljära mynt med speciell prägling för att uppmärksamma någon händelse. En trend som verkar finnas runt om i världen just nu. Det första myntet, om man räknar bort femman från 1995 m.a.a. FNs 50-års jubileum och 2000 års milleniumkronan, “celebrerar” att det nu är 200 år sedan Sverige och Finland skiljdes åt.

Enligt uppgift kommer upplagan att bli 40 miljoner exemplar (en uppgift som jag dock ännu inte fått bekräftad). När myntet kommer ut i cirkulation är ännu okänt, om nu inte kungen handlar med sitt exemplar i morgon…

2009-01-16 Jag har nu fått uppgifter om att myntet kommer i cirkulation redan i januari. D.v.s. rekordtidigt för ett svenskt mynt. Oftast brukar det dröja ett par månader innan de första av årets mynt går att finna i cirkulation.

(Bilden är hämtat från Riksbanken www.riksbanken.se)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *