FriMynt 2009 (2)

Så har årets Frimynt avverkats, de flesta besökare bör vara nöjda. Utbudet var riktigt bra, både vad gäller kvalitet och bredd. Prisutvecklingen på kvalitetsobjekt förefaller vara mycket god och många baxnade nog för de priser som lite bättre material salufördes för. Trots höga priser förefaller handeln varit riktigt bra då många av de högt prissatta mynten hittade nya ägare. För oss som samlar lite enklare mynt var bredden god. Tittar man exempelvis på äldre kopparmynt så fanns ett riktigt stort utbud, större än på länge. Farhågor om stor förhandel och tomma myntbrickor besannades inte !

Till den egna samlingen införlivades ett tiotal mynt. Bl.a. några trevliga felpräglingar. En delvis incusepräglad kvartsskilling 1827, en flipp-flopp-präglad slant 1730, en kraftigt dubbelpräglad 1/6 skilling 183? och en 1/6 skilling banco 1836 med likvända sidor. Den senare i riktigt trevlig kvalitet.

Den stora nyheten på mässan var att SNF kunde meddela att Anders Frösells samling kommer att gå under klubban i september. Den Frösellska samlingen är något alldeles extra. Det informationsblad som SNF presenterade pryds av Johan Sverkerssons “falkhuvud” i mycket tilltalande kvalitet. I informationsbladet finns bilder på bl.a. en Anund Jakob (förvirrad inskrift), 2½ öret 1661, en Vasaklipping (18 penningar u.å.?) och 2 öre klipping 1556(?) alla i mycket samlarvärd kvalitet! Katalogen till auktionen kan redan idag beställas (och bör så göras…). Till det facila priset av 190:- är får man ett exemplar av katalogen tryckt i en numrerad upplaga. Det exemplar man beställer är tryckt i färg och försedd med beställarens namn.

På mässan presenterades boken Numismatiska Axplock, vilken visade sig vara ett läckert “smörgåsbord” av numismatiska kåserier och artiklar. Boken är klart köpvärd. (klicka på bilden för mer info!)
Jag vill sammanfatta Frimynt 2009 och resan dit, som gjordes i Myntklubben Skilling Bancos regi, som en mycket lyckad tillställning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *