100 000 000 000 000 dollar !

Jag har varit mångmiljonär vid ett par tillfällen i livet! Första gången var i Jugoslavien i slutet av 80-talet och några år senare blev jag miljonär i Turkiet. Tyvärr har prisnivån i båda dessa länder varit så hög att jag snabbt brände miljonerna. Men vad är att vara miljonär i dinarer eller lira mot att vara mångmiljardär i dollar? Nu har jag inte varit i Zimbabwe men ändå införskaffat ett objekt därifrån till kuriosasamlingen.

Zimbawe har en inflation på många miljoner procent. I början av året gavs en sedel ut med valören 100 trillioner dollar (100 000 000 000 000 dollar). Enligt uppgift ska detta vara den högsta valören som någonsin tryckts. Det nominella värdet på sedel när den kom i januari var 250-300 kronor. Troligen sjönk värdet mycket snabbt. Idag är den tagen ur cirkulation och alltså helt värdelös. Några nya dollarsedlar med astronomiska valörer lär inte komma från Zimbabwes centralbank den närmaste tiden. Landet har nämligen givit upp sin egen valuta och idag används sydafrikansk rand som landets valuta istället…

Den mindre sedel som jag skrev om i december förra året, 100 000 000 000 dollar hade alltså i januari i år ett värde på 25 öre…

I lördags såldes på Frimärkshusets auktion ett troligen unikt 5 öre 1919 präglat i guld. Jag har ingen bakgrund till myntet och har aldrig tidigare hört talas om det. Men i katalogen finns att läsa “Ex J Schulman 233 (1960) nr 1912a”. Vikt på myntet enligt katalogen är 15,99 gram och utropspriset var satt till 10.000 kronor. Det unika myntet klubbades för hela 54.000 kronor, till slutpriset tillkommer en försäljningsprovision på 20 procent. Köparen fick alltså i runda slängar betala 65.000 kronor för en femöring 1919!

På fredag 28 maj håller Kaplans auktioner en mindre myntauktion i Stockholm. Det är väl inga större rariteter som säljs, men Kaplans har ändå samlat ihop ca 100 utrop, mest guld- och silvertackor… Jag har tidigare varit i kontakt med Kaplans och det verkar som att dom, om än i mindre skala, har för avsikt att börja sälja mynt. En auktion har hållits tidigare i år med ungefär samma utbud som vid fredagens auktion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *