1 ÖrKM 1719-1778

Ett område som intresserat mig är alla varianter som finns på runstycken. För den som vill djupdyka i variantsamlandet finns mängder med varianter av dessa mynt att upptäcka.

* En av samlingens pärlor. 1 ÖrKM 1720 präglad på de första nödmyntet Kronan 1715. Kanske den enda bevarade överpräglingen på Kronan? Intressant också då Kronan var det lättaste av nödmynten (4,5 gram) och att Kronan har en avvikande randprägling, vertikal reffling.

För ca 10 år sedan scannade jag in samlingen. Tanken var att lägga ut länkar till mynten i min variantförteckning, nu blev så aldrig fallet. Eftersom bilderna finns kvar har jag lagt upp ett fotoalbum där du kan se hur varianterna ser ut. Löpnumret i fotoalbumet motsvarar beteckningen i min variantförteckning. Att beskriva olika varianter i text, vilket jag gjort i variantförteckningen, är inte alltid helt lätt. Med kompletterande bilder blir det lättare att identifiera de olika varianter.

Under en period var jag väldigt aktiv att samla dessa varianter och kvaliten spelade oftast mindre roll. Vilket avspeglar sig på många av bilderna. Under senare år har jag inte alls varit aktiv samlare av dessa mynt, men några nya varianter har det ändå blivit och ganska många kvalitetsförbättringar. Nya varianter och kvalitetsförbättringarna har jag dock bara undantagsvis bilder på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *