Bonde 5 avslutad

Så har Bonde 5 auktionen avslutats. Eftersom slutprislistan nu ligger ute på Nordlinds hemsida väljer jag att bara kommenter några slutpriser. 1/2 gyllen 1523 som hade potential att bli riktigt, riktigt dyr stannade efter lam budgivning på beskedliga 275.000 (200.000). Ett unikt mynt som inte varit till salu på 200 år borde ha gått högre. Betänk att ingen av 1800- och 1900-talets storsamlare (Svensson, Ekström, Schmitz m.fl.) haft möjlighet att köpa myntet. För ungefär samma pris som 1/2 gyllenmyntet klubbades dalern 1534 (varianten där kungen bär en krona) 282.000 (125.000). Dyrast på hela auktionen blev omslagsmyntet Portagulösen 740.000 (300.000). Den som studerar slutprislistan noggrannare kommer att se att ett antal objekt stack iväg mångdubbelt utöver utropspris.

Ofta när jag åker på auktion så har jag en mängd objekt förkryssade i katalogen. Resultatet brukar bli magert. Till Bondeauktionen hade jag lagt om taktiken. Jag hade bestämt mig för att satsa på några få, lite svårare objekt som nödvändigtvis inte behövde vara i toppkvalitet. 2 dalern Johan III som både varit infattat och förgylld men ändå riktigt trevlig var ett av mynten. 2 dalern som är försedd med alla landskapssköldarna och med kungen i halvbild är i mitt tycke ett av de vackraste svenska mynten och samtidigt det enda mynt med detta motiv som min kassa tål. Som bekant har såväl Portagulösen som ett par andra multipel-dalrar präglats med dessa stampar. Ett annat mynt som låg på min “vill ha lista” var dalen 1594, ett riktigt svårt mynt (typen är inte lätt den heller). Dalern var sliten, kvaliten 1/1? och utropspriset humant. Jag hade satt rejäla limitar på båda mynten. Tyvärr fick jag inget med mig, de båda mynten slutade på 24000 (7000) respektive 29000 (10000). Dessa två mynt tillsammans med en handfull andra mynt var det jag i första hand satsade på.

Under auktionen insåg jag att jag spelar i fel division för att delta på dessa kvalitetsauktioner. En liknelse skulle kunna vara svenska cupen i fotboll där ett division 4-5 lag i första omgången får möta ett allsvenskt topplag, Elfsborg! Resultatet är givet på förhand. Jag var med på auktionen men gav upp och lämnade den tomhänt redan vid lunch.

Får hoppas att morgondagens mässa på Kungliga Myntkabinettet eller den efterföljande SNF-auktionen kan ge något bidrag till samlingen.

(Priserna ovan är exklusive inropsavgift på 20 procent, inom parantes anger jag utropspris)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *