MISAB 5 – visning

Nu är det visning inför MISABs auktion lördag – söndag. Visningstiderna finns på MISABs hemsida. Den senaste veckans kvällslektyr har huvudsakligen bestått av just MISABs olivgröna katalog. Många anteckningar har gjorts i katalogen och jag hoppas att jag är väl förberedd till avdelningen svenska mynt på söndag. Många intressanta objekt säljs. Jag tycker att MISAB blandar mynt, medaljer och polletter under respektive regent på ett smakfullt sätt. Objekten hör ihop och behöver inte separeras i skilda avdelningar.

För den kapitalstarke köparen finns en rad trevliga och svåra mynt i mellanstorlek, 1/2 daler, 1/2 riksdaler, 2 och 4 marks valörer. Eller varför inte en trevlig 2 riksdaler 1633 med helbild av Gustaf II Adolf troligen ridande på favorithästen Streiff. Även Streiff blev skjuten i Lützen den 6 november 1632 och finns idag att beskåda på Kungliga Livrustkammaren i Stockholm.

Foto: MISAB och Kungliga Livrustkammaren

Den som inte vill lägga tiotusentals kronor på ett mynt har mycket att välja på. Flera kopparmynt i hög samlarkvalitet och flera svåra varianter av lägre valörer. Det blir också lite av julafton för samlare av Hessen-Kassel. Inte mindre än 25 mynt, från perioden 1730-1751 när Fredrik I var regerande Lantgreve av Hessen-Kassel, bjuds ut.

För flera år sedan sålde jag en tiokrona 1992 som var vriden 90 grader. Har för mig att jag fick riktigt bra betalt. Dock långt ifrån vad en dito vriden 180 grader kostade på Tradera för någon vecka sedan. Slutpriset blev hela 12.100:-. Kanske åter dags att återuppta den gamla seden från början av 90-talet att vrida och vända på alla tior som hamnade i växeln!

På Tradera säljs tyvärr många falska plåtmynt. Jag har ingen statistik på antalet förfalskningar men skulle bedömma att minst 3 av 4 är nytillverkade. Alla plåtar på Tradera är alltså inte falska, ibland säljs äkta och riktigt svåra plåtar. I skrivande stund ligger två stycken en dalermynt 1659 till försäljning. Tingström som för ett antal år sedan inventerade alla bevarade plåtmynt anger i boken Plate Money att endast 13 endalersplåtar är bevarade. Vilket skulle medföra att hela 15 procent av populationen just nu är till salu!

Uppdatering av LÄNKFÖRTECKNINGEN: Ny länk – Lunds Numismatiska Förening

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *